3/12 Zamknij

Młoda kapusta z koperkiem na zasmażceSkładniki:1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 3 łyżki octu sól pieprz Zasmażka:3 łyżki smalcu lub masła 2 łyżki

Fot. Agnieszka Sznajder

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
3 łyżki octu
sól
pieprz

Zasmażka:
3 łyżki smalcu lub masła
2 łyżki mąki

Dodatkowo:
2 kg młodych ziemniaków
kefir lub zsiadłe mleko

Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka" Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy