
Nie myj naczyń w zbyt gorącej wodzie
Mycie talerzy, kubków czy innych rzeczy w gorącej wodzie przyczynia się do naruszenia delikatnej powierzchni naczyń i znacznego pogorszenia wyglądu szklanek. Dodatkowo wysoka temperatura wody tępi noże, dlatego nie warto ich myć w zmywarce.

Nie usuwasz resztek jedzenia z talerzy
Jednym z największych błędów popełnianych przy myciu naczyń jest nieusuwanie resztek jedzenia z talerzy i garnków. Wkładając naczynia po zjedzonym obiedzie do zlewu, usuwajcie pozostałości po obiedzie do kosza. Jeśli tego nie zrobicie, w zlewie będą się gromadzić zarazki. Resztki jedzenia mogą również zapchać odpływ, co może przysporzyć wielu kłopotów. Przepychanie rur nie należy do najprzyjemniejszych czynności, użycie silnych detergentów też nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo niektóre z nich mogą wypalić dziury w odpływie, a wezwanie hydraulika to kosztowna sprawa.

Używasz zbyt dużej ilości detergentu
Wcale nie musisz używać dużo płynu do mycia naczyń, aby je wymyć. Wystarczy kilka kropel dobrego detergentu, aby były czyste. Jeśli będziesz używać za dużo płynu, to dodatkowo zużyjesz większą ilość wody do jego wypłukania. A naczynia, które nie miały kontaktu z tłuszczem, z powodzeniem umyjesz pod gorącą wodą.

Dezynfekuj deskę do krojenia
Kroisz surowe mięso na desce, a potem tylko myjesz pod bieżącą wodą? To nie wystarczy. Po użyciu trzeba ją koniecznie zdezynfekować, np. przecierając cytryną lub sodą. Ważne jest, aby mieć oddzielną deskę do krojenia suchych pokarmów oraz drugą do mięsa.