1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie propozycje na dania z gęsi...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie propozycje na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

2 z 9
Gęś z warzywami...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Gęś z warzywami

Składniki

2 filety z gęsi
1 łyżka masła
szklanka bulionu warzywnego
100 ml ciemnego piwa
tymianek
4 marchewki
cebula
200 g pieczarek
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Wykonanie
Filety natrzeć solą pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozpuścić klarowane masło, położyć na nim filety skórką do dołu i smażyć około 5 minut. Obrócić je i smażyć jeszcze 3 minuty. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlewać bulionem podgrzanym z piwem. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Marchewkę pokroić w słupki. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać pieczarki i marchewkę, chwilę
smażyć. Warzywa skropić wodą i dusić 10 minut. Przyprawić. Podawać z pokrojonym na plastry filetem z gęsi.

3 z 9
Gulasz z podrobów gęsich...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Gulasz z podrobów gęsich

Składniki
1 kg podrobów gęsich – serca, żołądki i płucka
2 cebule
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki śmietany
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
kostka rosołowa
sól, pieprz

Wykonanie

Z podrobów usunąć błonki i umyć, zalać wrzątkiem, posolić. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotować 30 minut. Wyjąć z wywaru wszystkie podroby, przestudzić i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla. Mąkę zrumienić na 2 łyżkach oleju. Wlać szklankę wywaru i wymieszać. Dodać podroby. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotować i dusić ok. 20 min. Do śmietany dodać 3 łyżki wywaru i wlać do podrobów. Zagotować.

4 z 9
Kiełbasa z mięsa gęsiego...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Kiełbasa z mięsa gęsiego

Składniki
1 kg mięsa z piersi gęsiej
po 50 dag wieprzowej łopatki i chudego boczku
2 ząbki czosnku
1/4 l bulionu drobiowego
łyżka przyprawy do mięsa
ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo
ok. 2 metrów cienkich solonych jelit (dostępne są w sklepach mięsnych)

Wykonanie
Mięso gęsie, łopatkę i boczek przepuścić przez maszynkę z sitem o dużych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, doprawić majerankiem, zielem i pieprzem oraz solą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Jelita umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę trzy, cztery razy.
Mięso wyrobić, następnie napełnić ściśle za pomocą maszynki do mięsa z dziubkiem, czyli ze specjalną nakładką.
Uformowane kiełbaski po ok. 15 cm na końcach zawiązać na supeł.
Kiełbaski ułożyć na blaszce, ponakłuwać, posmarować olejem. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Podawać na gorąco z sosami i ziemniakami lub na zimno.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Strażacy na Wielkiej Krokwi. To jednak nie skoki narciarskie!

Strażacy na Wielkiej Krokwi. To jednak nie skoki narciarskie!

Wellbeing staje się kluczowy. Arłamów Business Challenge 2025 już w czerwcu.

NASZ PATRONAT
Wellbeing staje się kluczowy. Arłamów Business Challenge 2025 już w czerwcu.

Trwają przygotowania do konkursu Miss Polski, który odbędzie się w Nowym Sączu

Trwają przygotowania do konkursu Miss Polski, który odbędzie się w Nowym Sączu

Zobacz również

Wellbeing staje się kluczowy. Arłamów Business Challenge 2025 już w czerwcu.

NASZ PATRONAT
Wellbeing staje się kluczowy. Arłamów Business Challenge 2025 już w czerwcu.

Legendarny klasyk wraca po 20 latach. Zapowiedź zaskoczyła fanów

Legendarny klasyk wraca po 20 latach. Zapowiedź zaskoczyła fanów