1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie propozycje na dania z gęsi...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie propozycje na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

2 z 9
Gęś z warzywami...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Gęś z warzywami

Składniki

2 filety z gęsi
1 łyżka masła
szklanka bulionu warzywnego
100 ml ciemnego piwa
tymianek
4 marchewki
cebula
200 g pieczarek
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Wykonanie
Filety natrzeć solą pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozpuścić klarowane masło, położyć na nim filety skórką do dołu i smażyć około 5 minut. Obrócić je i smażyć jeszcze 3 minuty. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlewać bulionem podgrzanym z piwem. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Marchewkę pokroić w słupki. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać pieczarki i marchewkę, chwilę
smażyć. Warzywa skropić wodą i dusić 10 minut. Przyprawić. Podawać z pokrojonym na plastry filetem z gęsi.

3 z 9
Gulasz z podrobów gęsich...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Gulasz z podrobów gęsich

Składniki
1 kg podrobów gęsich – serca, żołądki i płucka
2 cebule
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki śmietany
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
kostka rosołowa
sól, pieprz

Wykonanie

Z podrobów usunąć błonki i umyć, zalać wrzątkiem, posolić. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotować 30 minut. Wyjąć z wywaru wszystkie podroby, przestudzić i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla. Mąkę zrumienić na 2 łyżkach oleju. Wlać szklankę wywaru i wymieszać. Dodać podroby. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotować i dusić ok. 20 min. Do śmietany dodać 3 łyżki wywaru i wlać do podrobów. Zagotować.

4 z 9
Kiełbasa z mięsa gęsiego...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Kiełbasa z mięsa gęsiego

Składniki
1 kg mięsa z piersi gęsiej
po 50 dag wieprzowej łopatki i chudego boczku
2 ząbki czosnku
1/4 l bulionu drobiowego
łyżka przyprawy do mięsa
ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo
ok. 2 metrów cienkich solonych jelit (dostępne są w sklepach mięsnych)

Wykonanie
Mięso gęsie, łopatkę i boczek przepuścić przez maszynkę z sitem o dużych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, doprawić majerankiem, zielem i pieprzem oraz solą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Jelita umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę trzy, cztery razy.
Mięso wyrobić, następnie napełnić ściśle za pomocą maszynki do mięsa z dziubkiem, czyli ze specjalną nakładką.
Uformowane kiełbaski po ok. 15 cm na końcach zawiązać na supeł.
Kiełbaski ułożyć na blaszce, ponakłuwać, posmarować olejem. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Podawać na gorąco z sosami i ziemniakami lub na zimno.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mała Łąka i Przysłop Miętusi - idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer

Mała Łąka i Przysłop Miętusi - idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?

Zobacz również

Mała Łąka i Przysłop Miętusi - idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer

Mała Łąka i Przysłop Miętusi - idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?

Nasza debata. Kredytowy węzeł gordyjski. Co dalej z frankowiczami?