
Koreczki z gęsich wątróbek
Składniki
6 cienkich dużych plastrów wędzonego boczku
25 dag wątróbek gęsich
2 plastry żółtego sera
12 pomidorków koktajlowych
12 oliwek bez pestek
12 pieczarek marynowanych
natka pietruszki, olej, sól
Wykonanie
Wątróbkę oczyścić z błon, opłukać, pokroić na kawałki, usmażyć na oleju. Chwilkę podsmażyć plasterki boczku, przekroić na pól, na każdym położyć kawałek wątróbki, zawinąć w boczek. Ser pokroić na 12 kawałków, położyć na boczku, ułożyć na nim pomidorka koktajlowego, pieczarkę marynowaną i oliwkę. Spiąć szpadką lub wykałaczką. Koreczki ozdobić natką pietruszki i lekko oprószyć solą.

Rolada gęsia z omletem
Składniki
1 pierś z gęsi
4 jajka
3 łyżki płynnej kremówki
1 łyżka startego sera parmezanu
olej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kaparów
ok. 15 oliwek
150 ml białego wytrawnego wina
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
Wykonanie
Jajka roztrzepać z kremówką. Dodać starty parmezan, doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wlać masę i usmażyć złocisty omlet. Mięso lekko rozbić, natrzeć pieprzem, solą i czosnkiem. Położyć na nim omlet i rzędem kapary i oliwki. Zwinąć mięsotworząc dość zwartą roladę, owinąć nitką lub bawełnianym sznurkiem. Roladę przełożyć do brytfanny, polać winem i piec ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni. Polewać w czasie pieczenia powstałym sosem. Podawać np. z fasolką.
Zobacz też: Dania z gęsi według pomysłu Janusza Fica, szefa kuchni w Dworze Sieraków: KLIK

Smalec gęsi do chleba
Składniki
20-30 dag gęsiego tłuszczu
1 jabłko
5 dag cebuli
5 dag smalcu
sól
Wykonanie
Tłuszcz gęsi opłukać, obrać z błony, pokroić w drobną kostkę, stopić. Osobno usmażyć na smalcu posiekaną cebulkę. Usmażyć, nie rumieniąc, na jasnozłoty kolor, włożyć obrane starte na tarce o grubych oczkach jabłko, chwilę dusić razem, aż jabłko zmięknie i da się rozetrzeć. Włożyć cebulkę z jabłkiem do tłuszczu z gęsi( skwarki najpierw wybrać) i chwilę smażyć razem. Lekko posolić, dodać sproszkowany majeranek. Ostudzić.
Zobacz koniecznie: Gęsina na świętego Marcina. Dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie?

Przepisami na dania z gęsi podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki (gmina Książ Wielki).
Zobacz koniecznie: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń