5 z 12
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w poniedziałek o...
fot. GIS

ORZESZKI ZIEMNE ZANIECZYSZONE AFLATOKSYNAMI

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w poniedziałek o wycofaniu partii solonych orzeszków ziemnych. Powodem jest przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia produktu aflatoksynami.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności GIS dotyczy produktu: KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g, o numerze partii L211451V630 i terminie spożycia 18.05.2022. Producentem jest VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice.

6 z 12
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o obecności...
fot. GIS

Toksyna botulinowa w wegańskiej paście warzywnej

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o obecności Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w próbce produktu pn. "Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega".

Spożycie produktu zanieczyszczonego toksyną botulinową stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka.


Szczegóły dotyczące produktu

Produkt: Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega, 180 g
Data minimalnej trwałości / nr partii: 18.01.2022
Producent: Revocann Sp. z o.o., Wola Batorska 747, 32-007 Wola Batorska

7 z 12
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie...
fot. GIS

SALMONELLA W PARTII JAJEK

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii jaj z chowu klatkowego, pochodzących od firmy Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska. Powodem jest stwierdzenie obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w ich treści.

Chodzi o produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, "Jaja młodości", numer partii/data trwałości - 6.12.2021, kod na skorupkach - 3PL 14261338. Producentem jest firma Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska z Siedlec.

8 z 12
tatar wołowy wyprodukowany w Zakładach Mięsnych w Łukowie...
fot. GIS

Tatar wołowy skażony Salmonellą

tatar wołowy wyprodukowany w Zakładach Mięsnych w Łukowie został skażony bakteriami salmonelli.

Przedstawiciele Inspektoratu wskazali, że "spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą". "Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodali.


Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 3210312
Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem