Spis treści
Ulubione miody odmianowe Polaków
Rodzaj miodu jest dla nas ważny i do koszyka nie wrzucamy pierwszego z brzegu. Polska Izba Miodu postanowiła zbadać nasze wybory za pośrednictwem agencji badań rynku i opinii SW Research. Badanie przeprowadzone w marcu 2024 r. pokazało, że zdecydowana większość klientów (80 proc. respondentów) sprawdza rodzaj miodu i jest to dla nich najważniejsza kwestia podczas dokonywania zakupu.
Najchętniej wybieranym (40 proc. wskazań) jest miód wielokwiatowy, wynika z danych Polskiej Izby Miodu. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują miody:
- lipowy 11%,
- spadziowy 8%,
- gryczany 8%,
- akacjowy 7%.
- Pewną ciekawostką jest miód lipowy, znany z intensywnego i przyjemnego zapachu - mówi Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.
- Odgrywa on znaczącą rolę w przemyśle miodowym Unii Europejskiej, stanowiąc kluczowy produkt eksportowy dla wielu krajów Europy Wschodniej, w tym Polski. Jego popularność wynika nie tylko z unikalnych właściwości, ale także z wyjątkowego smaku, który doceniają wielbiciele miodu na całym kontynencie. Dzięki tym cechom miód lipowy jest często wykorzystywany w europejskiej gastronomii, dodając unikalnego akcentu do wielu deserów i potraw.
Przeczytaj też: Świeży miód już jest w sprzedaży, kuszą pszczelarze. Ile trzeba zapłacić za miody rzepakowe, leśne i wielokwiatowe ze zbioru 2024?
Jak powstaje miód lipowy, gryczany i innych odmian?
Pszczoły nie można zaprogramować na odwiedzanie jedynie jednego typu roślin, a jednak powstają miody odmianowe. Miody odmianowe to te powstałe z przewagi nektaru głównie jednej rośliny.
Charakterystyczną cechą miodów odmianowych jest ich pochodzenie. Powstają one w pasiekach otoczonych rozległymi obszarami, na których dominują określone gatunki drzew lub kwiatów. To naturalne środowisko sprawia, że pszczoły skupiają się na zbiorze nektaru z jednego konkretnego rodzaju rośliny, co nadaje miodowi wyjątkowy smak i aromat.
Istotną rolę odgrywa również pora kwitnienia. Np.
- w maju i czerwcu pszczoły intensywnie zbierają nektar z akacji, tworząc miód akacjowy,
- w lipcu trwają zbiory kwiatów lipy, z których powstaje miód lipowy,
- jesienią pszczoły przygotowują miód wrzosowy.
Należy jednak pamiętać, że anomalie pogodowe, takie jak tegoroczna wczesna wiosna, mogą zaburzać ten naturalny rytm i wpływać na terminy zbiorów.
Czy wiesz, że pszczoły miodne wykazują niezwykłą „wierność kwiatową”? Oznacza to, że poszczególne rodziny pszczele z jednej ula specjalizują się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin. To naturalny mechanizm, który pozwala im pracować szybciej i sprawniej, skupiając się na konkretnym źródle pożywienia, tłumaczy Polska Izba Miodu.
Wyobraź sobie pasiekę położoną w pobliżu rozległych pól rzepaku. Pszczoły z tych uli, mając do czynienia z obfitością kwiatów rzepaku, nauczą się z nich zbierać nektar i pozostaną wierne temu gatunkowi aż do jego przekwitnięcia.
Doświadczony pszczelarz posiada imponującą wiedzę i umiejętności. Potrafi rozpoznać rodzaj miodu na podstawie jego barwy, zapachu i smaku, co pozwala mu na precyzyjną klasyfikację.
- Co ważne, miód wprowadzony do obrotu przez polskie firmy i dostępny w sklepach przechodzi dokładne i bardzo zaawansowane technologicznie badania, zarówno jakości, jak i składu. W ten sposób sprawdza się, czy miód jest wolny od pozostałości antybiotyków lub pestycydów, a dodatkowo precyzyjnie określa się rodzaj pyłków roślin, z jakich powstał – wyjaśnia Przemysław Rujna.
Miody sprzedawane w Polsce podlegają kontrolom, które prowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
