5 z 23
Chrupiące i złociste domowe gofry...
fot. fot. pixabay

Chrupiące i złociste domowe gofry

Składniki na domowe gofry:
3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2  szklanki oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie domowych gofrów:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i olej. Następnie chwilę miksować.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do ciasta. Całość wymieszać.
Ciasto wlać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 4 minuty. Upieczone gofry dać na kratkę kuchenną i udekorować na przykład bitą śmietaną.

6 z 23
Wytrawne gofry z domową tapenadą...
fot. Fot. materiały prasowe

Wytrawne gofry z domową tapenadą

Składniki
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 garści szpinaku lub roszponki
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 opakowanie gofrów (np. Dan Cake)
ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
pieprz, sól, tymianek do smaku
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie
W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

7 z 23
Domowa pizza margherita...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Domowa pizza margherita

Składniki na ciasto na pizzę
1/2 opakowania suchych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek

Dodatki na 1 dużą pizze margherita:
2 kule sera mozzarella
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
garść liści bazylii
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie pizzy
Ciasto na pizzę. W dużej misce wymieszaj drożdże z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem. Całość wymieszaj i odstaw na około 5 minut, do momentu aż na płynie pojawi się piana. Po tym czasie dodaj pozostałe 1 i 1/2 szklanki wody, całą mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu aż wszystkie składniki połącza się i będą miały jednolitą konsystencję. Jeżeli ciasto za bardzo się klei możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciasta skrop lekko oliwą. Miskę zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc. 
Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 250 stopni. 
Wyjmij ciasto z miski. Podziel na połowę (albo na więcej części, w zależności od tego jak dużą pizze chcesz otrzymać). Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Ułóż ciasto na natłuczonej oliwą blaszce do pieczenia.
Do przecieru pomidorowego dodaj 3 rozgniecione ząbki czosnku, 5 drobno posiekanych listków bazylii, oregano oraz sól i pieprz.
Rozprowadź równomiernie na cieście sos pomidorowy. Na sosie rozłóż poszarpaną lub pokrojoną w plastry mozarellę oraz pozostałe listki bazylii. Całość skrop oliwą z oliwek. 
Wstaw pizze do piekarnika. Piecz przez około 12-15 minut do momentu aż ciasto przyrumieni się.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

8 z 23
Ciasto na pizzę. Jak zrobić dobre ciasto na pizzę?...
fot. fot. pixabay

Ciasto na pizzę. Jak zrobić dobre ciasto na pizzę?

Składniki:
500 g mąki na pizzę (np. „Domowa Piekarnia” Młynu Jaczkowice)
300 ml chłodnej wody
10 g świeżych drożdży
12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
12 g soli (2 łyżeczki)
3 g cukru (1 płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i wymieszać z solą. Dodać drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto wyrabiać kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

Otrzymane ciasto podzielić na porcje według uznania:
2 pizze na grubszym cieście
3 pizze na cienkim cieście

Z otrzymanych porcji uformować kulki, włożyć do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło).
Odstawić ciasto:
Dla niecierpliwych – w ciepłym miejscu na około 40 min
Dla smakoszy – do lodówki na min. 2h, max. 24h
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiać i nie wałkować! Delikatnie i równomiernie rozciągać ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przełożyć go na blachę posypaną mąką. Nałożyć dodatki wg uznania. Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Piec przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.

Pozostało jeszcze 14 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gorliczanie głosują. W powiecie do urn poszło już ponad 50,74 proc. wyborców

Gorliczanie głosują. W powiecie do urn poszło już ponad 50,74 proc. wyborców

Tradycja i rękodzieło na wyciągnięcie ręki. Rozpoczął się Kiermasz Rzemiosła

Tradycja i rękodzieło na wyciągnięcie ręki. Rozpoczął się Kiermasz Rzemiosła

Mieszczańskie wnętrza Galerii Marii Ritter w Nowym Sączu kusiły atrakcjami

Mieszczańskie wnętrza Galerii Marii Ritter w Nowym Sączu kusiły atrakcjami

Zobacz również

Górale ruszyli do wyborczych urn. Podhale głosuje aktywnie, ale frekwencja maleje

AKTUALIZACJA
Górale ruszyli do wyborczych urn. Podhale głosuje aktywnie, ale frekwencja maleje

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie