
Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
3 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
olej lub oliwa do smażenia
0,50 kg kiełbasy
60 dag pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli, dodać do garnka z warzywami.
Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).Pomidory naciąć na krzyż, zanurzyć na cedzaku na minutę do wrzącej wody, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Aromatyczne leczo z czerwoną i białą papryką, cukinią i pomidorami
Składniki
80 dag pomidorów
3 cebule
1,2 kg papryki białej
2 papryki czerwone
1 cukinia
kiełbasa sucha
2 ząbki czosnku
sól, majeranek
Wykonanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pomidory i dusić aż się rozpadną, ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię oraz pokrojone w paski papryki. Posolić i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. W międzyczasie pokroić kiełbasę i obsmażyć na patelni. Dołożyć do warzyw. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek i majeranek.
Przepis Katarzyny Skuty

Szarlotka babcina na półkruchym cieście
Składniki
400 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
150 g masła
Składniki na nadzienie
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.
Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Placek z jabłkami jak dawniej
Składniki na ciasto
50 dag mąki
20 dag masła
5-6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
jabłka
cukier
cynamon
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Przepis Marty Góry