
Zebraliśmy więc w jednym miejscu sprawdzone przepisy na najpopularniejsze dania i desery, których szukamy w internecie. Na czele są oczywiście... naleśniki!

Ciasto na naleśniki – przepis podstawowy
Składniki na ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
2 łyżki masła
Wykonanie ciasta naleśnikowego
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dobrze wymieszać rózgą lub mikserem. Ma być gładkie, bez żadnych grudek. Odstawić na około pół godziny, aby wszystko się dobrze połączyło. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni pokrytej cieniutką warstwą tłuszczu.
Przepis Aleksandra Zachuty

Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami
Składniki na puszyste naleśniki
3 szklanki mleka
3 szklanki wody gazowanej
2 szklanki maki
1 jajko
szczypta soli
trochę cukru
olej
Wykonanie
Mleko i wodę wlać do wysokiego naczynia, wsypać mąkę, cukier, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Całość miksować do momentu, aż nie będzie grudek.
Pod koniec wlać ok. łyżeczkę oleju, żeby ciasto nie przywierało podczas smażenia.
Odstawić ciasto na około pół godziny. A potem zabrać się do smażenia, najlepiej jeśli nie ma nikogo w domu. W przeciwnym razie, nie nadążymy smażyć, a na koniec prażone jabłka i tak zjemy solo łyżeczką... Można smażyć jednocześnie w dwóch patelniach, żeby poszło sprawniej. Gotowe naleśniki smarujemy np. prażonymi jabłkami, rolujemy i zjadamy od razu.
Składniki na prażone jabłka
jabłka (najlepiej szara reneta)
cukier do smaku
woda
cynamon (opcjonalnie)
Wykonanie
Nie ma nic łatwiejszego i… pyszniejszego niż jabłka prażone.
Po prostu musimy mieć szare renety lub inne jabłka o matowej w dotyku skórce – te rozsmażą się na pewno. Jabłka obieramy i kroimy wprost do garnka na mniejsze kawałki, dodajemy cukru do smaku i podlewamy kapką wody. Prażymy do momentu, aż będą pyszne. Ewentualnie dodajemy cynamon. Takie jabłka smakują solo, w naleśniku, na bułce czy też jako nadzienie tarty na kruchym spodzie.
Przepis Iwony Borowiec

Naleśniki nieco inaczej - sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem
Składniki na naleśniki:
1,5 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki
szczypta soli
olej do smażenia
Farsz:
400 g pieczarek
1 cebula
100 g sera żółtego
sól
pieprz
oliwa
Dodatkowo
szczypiorek
Wykonanie:
Naleśniki: Do mleka dodać jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem zmiksować. Na patelni z rozgrzanym olejem usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz do naleśników: Pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie smażyć pieczarki razem z cebulą przez około 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem.
Na środek naleśników nałożyć porcję pieczarek. Posypać startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki złożyć w sakiewki i związać szczypiorkiem.
Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek