21 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu pn. KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g

Zagrożenie:

Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia produktu aflatoksynami.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt - KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g

Numer partii - L211451V630

Najlepiej spożyć przed - 18.05.2022

Kraj pochodzenia: Argentyna

Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykrytym zanieczyszczeniu wdrożył procedurę wycofania z rynku wskazanej w komunikacie partii.

Organy urzędowej kontroli monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.


Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

22 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj konsumpcyjnych

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska

Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 06.12.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338

Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia,
ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent poinformował wszystkich odbiorców przedmiotowej partii jaj celem ustalenia stanów, zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji. W dniu 03.12.2021 r. PLW w Siedlcach pobrał urzędowe próby z podejrzenia z kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. Producent oświadczył, iż do dnia otrzymania wyników prób urzędowych nie będzie wprowadzał na rynek jaj z kurnika o nr WNI 14261338.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.


Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

23 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g

Numer partii: 0211101071

Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021

Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224



Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

29 listopada 2021r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia.

Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

24 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200g.

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 3210312

Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Pozostało jeszcze 113 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Niezwykły nocny spektakl światła i dźwięku z okazji paryskiego jubileuszu

Niezwykły nocny spektakl światła i dźwięku z okazji paryskiego jubileuszu

Byli napadani z bronią w ręku. Trafi do nich Dzwon Nadziei poświęcony w Krakowie

Byli napadani z bronią w ręku. Trafi do nich Dzwon Nadziei poświęcony w Krakowie

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Zobacz również

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Teraz bacowie mogą już wypasać owce i pucyć oscypki

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Teraz bacowie mogą już wypasać owce i pucyć oscypki