
Sezon na grzyby w pełni! Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne dania z grzybami!

Makaron a la carbonara z grzbami leśnymi
Składniki:
makaron Lubella Gniazda Wstążki
300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
300 g fasolki szparagowej
250 ml śmietanki 30%
50 g parmezanu
3 żółtka
150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
2 łyżki oleju
1 szalotka
gałka muszkatołowa
świeży tymianek
sól, biały pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyść i pokroić w plasterki. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej, dodać grzyby i smażyć je 3–4 minuty często mieszając.
Dodać szalotkę i całość smażyć 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
Wlać na patelnię wino, po 2 minutach dodać żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejszyć ogień. Dodać parmezan i całość mieszać aż do powstania gęstego sosu.
Doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

Mararon z leśnimi grzybami, dynią i serem
Składniki:
makaron Lubella Pióra
1/2 średniej dyni
400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
150 g sera pleśniowego typu blue
5 szalotek
świeża natka pietruszki
cząber
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyścić i pokroić na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrążyć z pestek, nie obierać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę. Szalotkę obrać i pokroić w większe kawałki.
Rozgrzać olej na patelni, dodać dynię i smażyć ją przez około 5 minut, mieszając.
Dodać do dyni grzyby i smażyć je kolejne 5 minut, mieszając.
Dodać szalotkę i całość smażyć jeszcze 2–3 minuty.
Dodać masło, doprawić do smaku.
Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
Podawać posypane pokruszonym serem oraz ziołami.

Wyborne tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
150 g boczku z komina ZM Pekpol
2 średnie cebule
100 g borowików (świeże lub mrożone)
1 łyżka oleju
250 ml słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.