5 z 13
Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem...

Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem

Składniki:
6 jajek
100 g boczku z komina ZM Pekpol
250 g borowików (świeże lub mrożone)
250 g brokułów
garść liści szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
tymianek
tarty parmezan

Wykonanie:
Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.

6 z 13
Makaron świderki z kurkami i kiełbasą z kurczaka...

Makaron świderki z kurkami i kiełbasą z kurczaka

Składniki:
200 g makaronu świderki
150 g kurek (świeże lub mrożone)
1 pętko kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
2 łyżki masła
1 cebula
sól i pieprz
szczypta słodkiej papryki
natka pietruszki

Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oczyszczone i rozdrobnione kurki podsmażyć ok. 5 min na maśle. Potem dodać drobno pokrojoną cebulkę i kiełbasę. Całość podsmażyć. Na koniec dodać soli, pieprzu i papryki do smaku. Ozdobić natką pietruszki.

7 z 13
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem...

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Składniki na farsz:
cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
500 g pieczarek
500 g podgrzybków
150 ml śmietany 22% (np. od OSM „Piątnica”)
świeży tymianek
150 g sera żółtego
sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:
300 ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
jajko
sól, cukier do smaku
olej do smażenia

Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

Farsz. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej śmietany 22 proc.

8 z 13
Przepis na schab z kurkami...

Przepis na schab z kurkami

Składniki
4 plastry schabu
kurki
śmietana
smalec
cebula
sól, pieprz

Wykonanie
Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i usmażyć plastry schabu. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone kurki. Gdy się podsmażą, dodać cebulę pokrojona w piórka i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać plastry schabu, podlać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać gęstą śmietanę i doprawić jeszcze do smaku.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Zobacz również

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć