
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
500 g świeżych borowików
250 g śmietany 18% np. od OSM Piątnica
2 łyżki masła
cebula
1 łyżeczka mąki pszennej
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
1 łyżeczka sosu sojowego
świeży rozmaryn
Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Tarta z grzybami leśnymi
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 żółtka
150 g Masła Ekstra od OSM Piątnica
100 ml wody
sól do smaku
Składniki na farsz:
250 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
250 g kurek świeżych lub mrożonych
6 średnich pieczarek
100 ml śmietanki 42% od OSM Piątnica
1 łyżka na porcję śmietany 18%
cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temperaturze 200 stopni.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Tartę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Składniki:
350 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
200 g kurek świeżych lub mrożonych
50 g grzybów suszonych
330 g śmietana kwaśnej 18% „Piątnica”
2 l wywar kostno-jarzynowy
4 ziemniaki
2 cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
1 płaska łyżka mąki pszennej
natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże grzyby i pokrojone w paseczki suszone grzyby. Następnie razem z wywarem dodać do zupy. Dodać też wcześniej podsmażoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Przepis na krem z grzybów leśnych zapiekany z serem żółtym
Składniki
300 g świeżych podgrzybków
100 g świeżych kurek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
500 ml mleka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
100 g sera Gouda MSM Mońki
sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
Wykonanie
Kurki i podgrzybki oczyścić, pokroić w średnie kawałki i podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać mleko, serek topiony i całość zagotować. Następnie zmiksować i doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzami i solą.
Przelać do miseczek żaroodpornych, posypać startym na tarce serem żółtym i zapiec od góry w piekarniku. Udekorować listkami natki pietruszki.
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem