
Niebieska dynia
Dynia ma wiele kolorów poza pomarańczowym, ale niebieska najbardziej się na tym tle wyróżnia. Prawda jest jednak taka, że tylko skórka ma taki ciekawy kolor, miąższ jest wciąż jasnopomarańczowy. Jest subtelnie słodka, nadaje się do wszelkich wegetariańskich potraw, do przetworów i pikantnych dań.

Czerwony banan
To inna odmiana, ale je się je tak samo jak zwykłe banany. Czerwone banany są trochę słodsze od tych klasycznych, niektóre mają bardziej ziemisty smak, a jeszcze inne odmiany czerwonego banana mają wyraźny smak malin. Czerwone banany mają zwykle więcej witaminy C, potasu i żelaza niż żółte banany. Mają też wyższą zawartość beta-karotenu.

Czerwony ananas
Czerwone ananasy są mniejsze niż zwykłe ananasy i mają mniej miąższu. Z tego powodu i ze względu na wygląd, są głównie uprawiane w celach ozdobnych. Niemniej jednak czerwone ananasy można jeść. Miąższ ma zwykle różowo-żółty kolor i słodki, łagodny smak.