To nie są genetycznie zmodyfikowane rośliny, chociaż przy niektórych majstrował człowiek. Dała nam je natura i są to po prostu inne odmiany owoców i warzyw, które dobrze znamy i kochamy. Każdy kolor ma swoje własne prozdrowotne związki, dlatego warto rozszerzać dietę i jak najbardziej bogate w kolory rośliny, aby dostarczyć sobie paletę składników odżywczych. Poza tym wiele z tych roślin przy okazji pięknie prezentuje się na talerzu.
Niesamowite kolory znanych owoców i warzyw
Niektóre z tych roślin smakują dokładnie tak samo, jak te o „klasycznych” kolorach. Inne wyraźnie różnią się nie tylko smakiem, ale nawet konsystencją. Chociaż wielu z tych produktów nie znajdziemy w komercyjnych sklepach, na niektóre można trafić na lokalnych targowiskach, inne są dostępne głównie poza granicami naszego kraju. Wówczas warto po nie sięgnąć, gdy podróżujemy po świecie w czasie urlopu.
Wśród roślin o rzadko spotykanych kolorach znajdziemy:
- czarny czosnek,
- białe truskawki,
- niebieską dynię,
- czarne pomidory,
- żółty arbuz,
- purpurowe ziemniaki,
- czarne maliny.
To oczywiście tylko niektóre warzywa i owoce z bogatej listy kolorowych odmian naszych ulubionych roślin. Przekonaj się sam, co na targu piszczy!
