
Owoce i warzywa mają dużo więcej kolorów niż te, które znamy. Nawet klasyczna rzodkiewka może mienić się różnymi kolorami, chociaż różnice w smaku nie będą zbyt duże. Sprawdź, jak wyglądają owoce i warzywa, które mają kolory inne niż te, które są najbardziej popularne.

Białe truskawki
Białe truskawki to odmiana pochodząca z Japonii. Najpopularniejsza, truskawka jubilerska, istnieje od 2012 roku. Rolnik, który ją opracował, spędził lata na krzyżowaniu wielu rodzajów truskawek, aby uzyskać słodszy smak, większy rozmiar, delikatniejsze odczucie w ustach i znacznie jaśniejszy kolor niż jej czerwone krewne. Truskawki uzyskują swój czerwony odcień pod wpływem światła słonecznego. Ograniczając ekspozycję na światło w okresie wzrostu, truskawki stają się mlecznobiałe. Jednak całkowicie białych jest tylko ok. 10 proc., reszta jest różowa lub ma czerwone plamki.

Żółte buraki
Tak naprawdę największą różnicą pomiędzy burakami czerwonymi a żółtymi jest po prostu ich kolor. Może się to okazać ważne pod jednym względem. Jeśli obierałeś kiedyś buraki, wiesz, że potrafią zabrudzić wszystko dookoła i trudno to później wyczyścić. Żółte buraki nie sprawiają takiego problemu. Poza tym dostarczają w większości tych samych składników odżywczych, mają trochę słodszy smak, a nie mają ziemistego posmaku, który cechuje czerwone buraki.

Kolorowa kukurydza
Ten gatunek pochodzi z Ameryki Północnej, została wynaleziona przez Carla Barnesa, rolnika z plemienia Cherokee, który mieszkał w Oklahomie. Aby stworzyć wielobarwne kłosy, zebrał pradawne nasiona kukurydzy i skrzyżował je ze sobą, co w wyniku dało wiele kolorów na jednej kolbie. Kolorowa kukurydza jest bardziej twarda i mniej słodsza, bardziej skrobiowa niż dobrze nam znana, żółta.