Nietypowe potrawy wigilijne. Zobacz TOP 12 niestandardowych dań wigilijnych naszych Czytelników [PRZEPISY]
Kibiny z suszonymi, wędzonymi śliwkami Agnieszki Sznajder
Składniki na ciasto na ok 50 sztuk:
30 dag mąki
20 dag masła
1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin
2 kopiate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
szczypta soli
Składniki na masę śliwkową:
40 dag śliwek wędzonych bez pestek
2 łyżki powideł śliwkowych
4 kostki czekolady gorzkiej
200-250 ml wody
5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowego
laska cynamonu
gwiazdka anyżu
laska wanilii
skórka otarta z cytryny
Wykonanie
Ciasto zagnieść, odłożyć na minimum dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową, zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.
Masa śliwkowa. W wodzie gotujemy śliwki z cynamonem, anyżem i wanilią przez pół godziny, odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone śliwki drobno kroimy, przyprawy wyrzucamy.
Do pokrojonych śliwek dodajemy cukier, drobno pokrojona czekoladę oraz ścieramy skórkę z całej cytryny. Dodajemy powidło i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu masa jest gotowa do nadziewania.