https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nowy Sącz. Dietetycy PWSZ radzą mieszkańcom jak się odżywiać w trakcie epidemii. Sprawdź i zachowaj zdrowie

Tatiana Biela
Dietetyczki w Instytutu Zdrowia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej przygotowały kilka wartościowych rad dla mieszkańców Nowego Sącza i całego regionu. Katarzyna Wójs i Ewa Cepiga-Salabura doradzają nam, jakie produkty powinniśmy uwzględnić w naszej diecie, aby zachować dobre zdrowie i kondycję psychiczną w czasie epidemii koronawirusa. Sprawdź, jak możesz sobie pomóc. Zapraszamy do obejrzenia galerii z propozycjami produktów, które należy włączyć do codziennej diety.

Ponieważ antybiotyki nie działają na wirusy takie jak chociażby koronawirus SARS-Cov-2, ważna jest zbilansowana, urozmaicona dieta, i produkty wzmacniające ogólną odporność człowieka.

- W naszym bezpośrednim otoczeniu mamy naturalne substancje, które działają jak antybiotyki, osłaniając organizm przed różnorodnymi patogenami. Mają zarówno roślinne, jak i ziołowe pochodzenie – mówi Katarzyna Wójs, dietetyk Instytutu Zdrowia PWSZ w Nowym Sączu.

– Podobnie jak ich tabletkowe wersje zwalczają one przyczynę choroby, są jednak od nich znacznie bezpieczniejsze, gdyż nie są toksyczne i nie wywołują antybiotykooporności - dodaje.

Ponadto nasz sposób żywienia, wzmacnia sprawność układu odpornościowego. Dlatego, jak radzi Ewa Cepiga-Salabura z Instytutu Zdrowia PWSZ w Nowym Sączu, robiąc zakupy zwracajmy uwagę na produkty, które mogą poprawić pracę naszego organizmu.

- Zróżnicowana, dobrze skomponowana dieta sprzyja utrzymaniu dobrej odporności - podkreśla.

Przypomina również, że zwiększone ryzyko ciężkich powikłań u zakażonych koronawirusem, dotyczy przede wszystkim osób mających deficyty odporności.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska