Ponieważ antybiotyki nie działają na wirusy takie jak chociażby koronawirus SARS-Cov-2, ważna jest zbilansowana, urozmaicona dieta, i produkty wzmacniające ogólną odporność człowieka.
- W naszym bezpośrednim otoczeniu mamy naturalne substancje, które działają jak antybiotyki, osłaniając organizm przed różnorodnymi patogenami. Mają zarówno roślinne, jak i ziołowe pochodzenie – mówi Katarzyna Wójs, dietetyk Instytutu Zdrowia PWSZ w Nowym Sączu.
– Podobnie jak ich tabletkowe wersje zwalczają one przyczynę choroby, są jednak od nich znacznie bezpieczniejsze, gdyż nie są toksyczne i nie wywołują antybiotykooporności - dodaje.
Ponadto nasz sposób żywienia, wzmacnia sprawność układu odpornościowego. Dlatego, jak radzi Ewa Cepiga-Salabura z Instytutu Zdrowia PWSZ w Nowym Sączu, robiąc zakupy zwracajmy uwagę na produkty, które mogą poprawić pracę naszego organizmu.
- Zróżnicowana, dobrze skomponowana dieta sprzyja utrzymaniu dobrej odporności - podkreśla.
Przypomina również, że zwiększone ryzyko ciężkich powikłań u zakażonych koronawirusem, dotyczy przede wszystkim osób mających deficyty odporności.
- Epidemia: Raport minuta po minucie. 23 242 nowe zakażenia. Zmarły 403 osoby
- Nowy Sącz na czarno-białych archiwalnych zdjęciach
- To znani sądeczanie z pierwszych stron gazet. Oni na co dzień goszczą w mediach
- Kiła, gruźlica, ospa… Na co chorowali mieszkańcy w 2019 roku
- Oto sądeczanie na fotografiach z dzieciństwa. Poznalibyście ich? [ZDJĘCIA]
- Zamawiaj do domu. Oto lista restauracji, które dowożą jedzenie w Nowym Sączu
