
Warzywa z puszki doskonale sprawdzają się w ekstremalnych sytuacjach, gdy nie mamy pod ręką świeżych produktów. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z warzyw z puszki!

Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
Składniki
2 puszki pomidorów całych lub krojonych
wywar mięsny lub mięsno-warzywny
śmietana 18 procent
sól, pieprz
Dodatkowo
ryż lub makaron
Wykonanie
Przygotować wywar mięsny lub mięsno-warzywny. Pomidory z puszki zblendować i dodać do wywaru. Zagotować. Śmietanę zahartować odrobiną zupy i dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem.
W osobnym garnku ugotować makaron lub ryż. Połączyć z zupą.

Makaron spaghetti z pomidorów w puszce
Składniki na sos
2 puszki pomidorów całych lub krojonych
½ kg mięsa mielonego
cebula
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz, oregano
Dodatkowo
makaron spaghetti
Wykonanie
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojona w piórka, dodać mielone mięso i smażyć przez około 10 minut. W międzyczasie zblendować pomidory. Dodać je do mięsa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać oregano. Dusić przez chwile, żeby wyparował nadmiar wody.
W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Dodać do sosu i gotowe.

Szybkie chili con carne z pomidorami, fasolą i kukurydzą z puszki
Składniki
½ kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
fasola w puszce
kukurydza w puszce
pomidory w puszce
świeża papryka
olej do smażenia
cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie
Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na dużej patelni. Dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso będzie szare. Doprawić lekko solą i pierzem oraz ostrą papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojona drobno świeżą paprykę. Pomidory w puszce zblednować, dodać do mięsa i chwilę poddusić. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, zagotować i dusić około 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.