
Pożywna zupa z cieciorki z puszki
Składniki:
1 puszka cieciorki gotowanej (np. Jasmeen)
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 cebula
kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżka oleju
sól morska
pieprz czarny ziarnisty
100 ml śmietany 18%
Wykonanie
Na początek drobno posiekać cebulę, a pora pokroić w półplasterki. Następnie podsmażyć warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusić około 10 minut. W tym samym czasie w garnku ugotować około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypać odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotować około 9 minut.
Następnie odlać dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodać śmietanę i zblendować na gładką masę, którą wlać do garnka z zupą i gotować jeszcze przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować garść makaronu.
Gotową zupę przelać na talerze, a następnie dodać ugotowany makaron i świeży tymianek.

Obiad z cieciorką z puszki i indykiem w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g makaronu penne
400 g fileta z indyka
1 puszka gotowanej cieciorki (np. Jasmeen)
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
pół łyżeczki lubczyku suszonego
6 listków świeżej bazylii
100 g mozzarelli
sól
pieprz
Wykonanie:
Fileta z indyka pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie ugotować makaron wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, ułożyć ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypać mozzarellą i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Podawać z listkami bazylii.

Zupa z czerwoną fasolą z puszki
Składniki
2 puszki czerwonej fasoli z puszki (np. Sandra)
bulion warzywny
2 młode marchewki
10 niedużych młodych ziemniaków
świeża pietruszka
1/2 cebuli
2 kiełbaski
ziele angielskie
liść laurowy
łyżeczka majeranku
śmietanka 12%
łyżka oleju
sól i pieprz
Wykonanie
Do bulionu warzywnego dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną na małe kawałki młodą marchewkę. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć ją aż do momentu zeszklenia.
Potem dodać plasterki kiełbasy, a całość smażyć około 10 minut. Do gotującego się wywaru wrzucić odcedzoną fasolę oraz gotową kiełbasę z cebulą, odrobinę soli, majeranku i wlać śmietankę. Całość gotować jeszcze kilka minut. Gotową zupę podawać na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Krem z pomidorów z puszki z chrupiącymi grzankami
Składniki:
2 puszki pomidorów bez skórki (np. Sandra)
l bulionu warzywnego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól oraz pieprz
świeża pietruszka
pieczywo
Wykonanie
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. W dużym naczyniu ugotować bulion z warzywami, aż do momentu wrzenia. Następnie dodać do niego zawartość patelni i pomidory z puszki. W momencie, gdy warzywa w garnku będą już miękkie to całość zblendować.
Następnie na blachę z piekarnika wyłożyć drobno pokrojone kawałki pieczywa i zapiec je, aż do momentu gdy się zarumienią i będą chrupiące. Krem pomidorowy podawać na talerzu ze świeżo posiekaną pietruszką, a wierzch posypać garścią grzanek.