1 z 17
Przewijaj galerię w dół
Klasyczne, tradycyjne dania obiadowe, które zawsze warto...
fot. Fot. archiwum

Klasyczne, tradycyjne dania obiadowe, które zawsze warto przygotować. Na zdjęciu tradycyjne pierogi ruskie. W galerii znajdziesz inne przepisy na dania obiadowe jak u mamy!

2 z 17
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem...
fot. Fot. archiwum

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem

Składniki
6 dużych pomidorów malinowych
ok. 3 litry wywaru mięsno-warzywnego
sól
szklanka śmietany ukwaszonej
3 jajka
5 łyżek mąki
masło do smażenia

Wykonanie
Przygotować wywar mięsno-warzywny. Pomidory pokroić, przesmażyć na maśle, przetrzeć przez sito i dodać do świeżo ugotowanego wywaru. Doprawić do smaku solą. Zrobić lane ciasto – utrzeć w garnuszku razem jajka i mąkę. Ciasto lać cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy.
Dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną soli, posypać natką pietruszki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie

3 z 17
Tradycyjny krupnik domowy...
fot. fot. pixabay

Tradycyjny krupnik domowy

Składniki
wywar z kurczaka (ok. 3-4 litry)
2-3 garście kaszy
1-2 marchewki
½ selera
1-2 pietruszki
½ pora
5-6 ziemniaków
śmietana (opcjonalnie)
sól, pieprz

Wykonanie
Z kurczaka (udko lub skrzydełka) ugotować wywar, miękkiego kurczaka wyciągnąć, wodę posolić i wsypać kaszę. Gdy kasza będzie już miękka (około 15-20 minut, ale lepiej w krupniku gotować ją nieco dłużej), dodać jarzyny pokrojone w kostkę lub starte na tarce (oprócz ziemniaków, które należy pokroić w kostkę, a pora w paseczki). Gotować do miękkości jarzyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krupnik można zabielić śmietaną, będzie lepszy.
Przepis Justyny Kalemby z Brzezinki

4 z 17
Klasyczne kotlety mielone...
fot. fot. pixabay

Klasyczne kotlety mielone

Składniki
½ kg mięsa mielonego
pół bułki
cebula
sól
pieprz
jajko

Dodatkowo
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Bułkę namoczyć, mięso (łopatkę) zemleć w maszynce lub użyć gotowego mięsa mielonego. Mięso dać do miski, bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do miski. Wbić jajko, posolić, popieprzyć i wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Zapanierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu dość długo, by nie były surowe w środku.
Przepis Barbary Stachurskiej

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Zobacz również

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!