13 z 17
Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami...
fot. Fot. KGW z Konaszówki

Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami

Składniki
1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
20 kostek cukru
szklanka śmietany
cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki cukru kryształu
cynamon do posypania

Wykonanie
Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza.
Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut.
Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.
Przepis KGW z Konaszówki

14 z 17
Klasyczny gulasz wieprzowy...
fot. fot. pixabay

Klasyczny gulasz wieprzowy

Składniki
1 kg mięsa z szynki
1 średnia cebula
2-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
papryka w proszku
2-3 łyżki śmietany
mąka
1 łyżka smalcu
sól, pieprz

Wykonanie
Mięso z szynki pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie pokroić cebulę. Gdy mięso będzie porządnie podpieczone, dodać cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i trochę papryki w proszku. Zalać wodą i dusić do miękkości około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, w szklance wymieszać 1-2 łyżeczki mąki i zagęścić gulasz energicznie mieszając. Na sam koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis Justyny Kalemby

15 z 17
Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem

Składniki na ciasto naleśnikowe
1/2 kg mąki 
1 szklanka mleka 
2 jajka 
3 łyżki oleju 
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 
szczypta soli 
cukier waniliowy 

Składniki na nadzienie serowe 
1/2 kg sera białego chudego 
1 serek homogenizowany waniliowy 
2 żółtka  
1 cukier waniliowy 
3 łyżki cukru

Wykonanie
Ciasto naleśnikowe. Ze wszystkich składników zrobić lejące się ciasto. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć. Usmażyć naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, zapobiegnie to nadmiernemu rozluźnieniu farszu.  
Posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt, polecamy podsmażyć na masełku i polać musem z malin.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

16 z 17
Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. 123 RF

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
mała główka kapusty
80 dag kapusty kiszonej
50 dag wołowiny
50 dag kiełbasy zwyczajnej
2 cebule
kilka suszonych grzybów
5 łyżek powideł śliwkowych
szklanka czerwonego wytrawnego wina
kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
sól

Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera