
Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami
Składniki
1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
20 kostek cukru
szklanka śmietany
cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki cukru kryształu
cynamon do posypania
Wykonanie
Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza.
Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut.
Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.
Przepis KGW z Konaszówki

Klasyczny gulasz wieprzowy
Składniki
1 kg mięsa z szynki
1 średnia cebula
2-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
papryka w proszku
2-3 łyżki śmietany
mąka
1 łyżka smalcu
sól, pieprz
Wykonanie
Mięso z szynki pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie pokroić cebulę. Gdy mięso będzie porządnie podpieczone, dodać cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i trochę papryki w proszku. Zalać wodą i dusić do miękkości około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, w szklance wymieszać 1-2 łyżeczki mąki i zagęścić gulasz energicznie mieszając. Na sam koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis Justyny Kalemby

Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem
Składniki na ciasto naleśnikowe
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
cukier waniliowy
Składniki na nadzienie serowe
1/2 kg sera białego chudego
1 serek homogenizowany waniliowy
2 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
Wykonanie
Ciasto naleśnikowe. Ze wszystkich składników zrobić lejące się ciasto. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć. Usmażyć naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, zapobiegnie to nadmiernemu rozluźnieniu farszu.
Posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt, polecamy podsmażyć na masełku i polać musem z malin.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
mała główka kapusty
80 dag kapusty kiszonej
50 dag wołowiny
50 dag kiełbasy zwyczajnej
2 cebule
kilka suszonych grzybów
5 łyżek powideł śliwkowych
szklanka czerwonego wytrawnego wina
kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
sól
Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa