
Tradycyjny kotlet schabowy
Składniki
schab z kością lub bez kości (plastry)
mąka
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
smalec
Wykonanie
Schab pokroić na plastry i ubić tłuczkiem. Jajka roztrzepać i dodać sól i pierz. Schab obtoczyć w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelnię rozpuścić smalec. Kotleta położyć na patelnię i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Pierogi z mięsem
Składniki ciasto
40 dag mąki pszennej
2 jaja
2 łyżki oleju
1/2 szklanki gorącej wody
Składniki farsz
80 dag łopatki wieprzowej
30 dag kapusty białej
10 dag cebuli
jajko
10 dag tłuszczu (smalec, olej)
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie
Farsz. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z dodatkiem soli, ostudzić, zemleć przez maszynkę.
Kapustę umyć, pokroić na mniejsze kawałki , ugotować we wrzącej wodzie bez przykrycia, odcedzić, zemleć, dobrze odcisnąć, aby nie rozrzedzić farszu. Dodać do zmielonego mięsa.
Cebulę umyć, pokroić w kostkę, zrumienić, zmielić i dodać do farszu. Całość doprawić do smaku według własnego uznania.
Ciasto. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać jaja, olej, rozrobić nożem, dodać gorącą wodę i zarabiać ciasto nożem, następnie zagnieść rękami. Ciasto jest wyrobione w momencie, gdy po przekrojeniu jest jednolite i ma widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować ciasto i wycinać cienkie krążki, napełnić farszem i starannie sklejać.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu na wierzch około 5 minut. Można podawać z okrasą wykonaną z boczku i cebuli, dobre są również podsmażone z grilla.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Pierogi z serem na słodko
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda
Składniki na farsz
200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru
Dodatkowo
100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić. Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Pierogi ruskie z najlepszym ciastem z Krzęcina
Składniki na farsz
1,5 kg ziemniaków ugotowanych
25 dag sera białego
2 cebule
przyprawy: pieprz i sól do smaku
olej
Składniki na ciasto
około 1 kg mąki
2 żółtka i 1 całe jajko
1/4 kostki masła
ciepła woda
Wykonanie
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, masło, wody ciepłej ile ciasto zabierze i wyrobić dobrze ciasto, które następnie należy cienko rozwałkować. „Kółka” najlepiej wykrawać od szklanki. Ugotowane jeden dzień wcześniej ziemniaki ubić dobrze w garnku. Kolejno dodać: sera białego, zeszklonej na oleju drobno posiekanej cebulki, przypraw do smaku, tak by dobrze je było czuć, wszystko dobrze jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na krążki małą łyżeczką kopiatą i zlepiać. Zagotować wodę w garnku, osolić, dodać 2 łyżki oleju i wrzucać partiami gotowe pierogi. Gotować 5 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą i układać na talerzach. Jak kto lubi można utopić drobno pokrojonej słoniny i/ lub cebulki i polać pierogi.