Millefeuille z kremem i truskawkami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 prostokątne placki ciasta francuskiego
Składniki na krem jogurtowy
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g mascarpone
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 op. cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo
- 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
- liście bazylii
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3; czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodówki na 10 minut.
Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Ariete
