Szukasz pomysłu na dania z ciasta francuskiego? Kliknij w galerię i zobacz propozycje Czytelników Gazety Krakowskiej!
- Szybki i prosty dyniowy strudel z ciasta francuskiego
- Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami i serem
- Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem
- Wytrawne ciasto francuskie z morelami i serem pleśniowym
- Szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami nadziewanymi papryką
- Chrupiące kwadraciki z ciasta francuskiego z żółtym serem
- Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
- Francuskie paluchy serowe
- Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego
- Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami
W przepisach wykorzystano gotowe ciasto francuskie, które można kupić w każdym sklepie - mrożone lub świeże. Można samemu wykonać ciasto francuskie w domu, jest jednak bardzo czasochłonne. Przygotowuje się je bowiem z dwóch rodzajów ciast - tzw. gruntu oraz ciasta maślanego. Podobne ciasto, choć wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Pierwszy dokładny przepis na ciasto francuskie (pâte feuilletée) pojawił się w książce kucharskiej wydanej ok. 1650 roku. Co ciekawe - W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej od XVIII wieku, wspomina o nim Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów za panowania Augusta III".
Warto też wiedzieć,. że ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne - puste kalorie pochodzą głównie z masła i mąki.