
Karp po zatorsku
Składniki
1 kg karpia zatorskiego
2 jajka
10 dag sera żółtego
10 dag pieczarek
zielona pietruszka
sól, papryka, pieprz
mąka
śmietana
masło lub margaryna
Wykonanie
Sprawioną rybę pokroić na kawałki i posolić. Kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Upiec na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w prodiżu lub w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

Domowe wafle pischingery Marty Gawełek
Składniki
kostka masła (200g)
pół szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4 łyżki kaszy manny
opakowanie wafli kwadratowych lub okragłych
Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodać kakao, całość dokładnie mieszać dodając również kaszę. Pozostawić na małym ogniu, tak aby nie wrzało, poczekać, aż masa zacznie gęstnieć i wtedy zdjąć z ognia. Po ostygnięciu przekładać masą wafle.
Kiedy wszystkie zostaną przełożone, położyć na wierzch coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), następnie włożyć wafle do lodówki. Po ok. 2 godzinach wafle pokroić według uznania na trójkąty lub kwadraty o dowolnych wymiarach.

Buchta z posypką według Koła Gospodyń Wiejskich z Bolęcina
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
7 dag tłuszczu (masła)
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
Składniki na kruszonkę
niepełna szklanka mąki pszennej
6 dag tłuszczu (masła)
0,5 szklanki cukru
1 żółtko
Wykonanie
Zrobić zaczyn z 1/3 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 2 łyżek cukru, oraz ok. 3-4 łyżek mąki.
Zostawić do podrośnięcia (konsystencja gęstej śmietany), widelcem ubić żółtka z pozostałą ilością cukru, do pozostałej mąki dodać: ubite żółtka, resztkę pozostałego mleka, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ok. 20 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia, a następnie dodać roztopione masło (letnie) i wyrobić do połączenia masła z ciastem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować białkiem, zostawić do wyrośnięcia, następnie dajemy kruszonkę, upiec.
Kruszonka. Produkty muszą mieć jednakową temperaturę a mąka powinna być przesiana. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść.