9 z 12
Karp po zatorsku...
fot. archiwum

Karp po zatorsku

Składniki

1 kg karpia zatorskiego
2 jajka
10 dag sera żółtego
10 dag pieczarek
zielona pietruszka
sól, papryka, pieprz
mąka
śmietana
masło lub margaryna

Wykonanie

Sprawioną rybę pokroić na kawałki i posolić. Kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z  papryką i odrobiną pieprzu. Upiec na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w  prodiżu lub w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać ugotowanymi na twardo i  pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

10 z 12
Domowe wafle pischingery Marty Gawełek...
fot. Marta Gawełek

Domowe wafle pischingery Marty Gawełek

Składniki
kostka masła (200g)
pół szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
4 łyżki kaszy manny
opakowanie wafli kwadratowych lub okragłych

Wykonanie
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodać kakao, całość dokładnie mieszać dodając również kaszę. Pozostawić na małym ogniu, tak aby nie wrzało, poczekać, aż masa zacznie gęstnieć i wtedy zdjąć z ognia. Po ostygnięciu przekładać masą wafle.
Kiedy wszystkie zostaną przełożone, położyć na wierzch coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), następnie włożyć wafle do lodówki. Po ok. 2 godzinach wafle pokroić według uznania na trójkąty lub kwadraty o dowolnych wymiarach.

11 z 12
Buchta z posypką według Koła Gospodyń Wiejskich z Bolęcina...
fot. archiwum

Buchta z posypką według Koła Gospodyń Wiejskich z Bolęcina

Składniki 

0,5 kg mąki pszennej 
5 dag drożdży 
1 szklanka mleka 
7 dag tłuszczu (masła)  
3 żółtka 
0,5 szklanki cukru 
szczypta soli  
 
Składniki na kruszonkę
niepełna szklanka mąki pszennej  
6 dag tłuszczu (masła) 
0,5 szklanki cukru 
1 żółtko 
 
Wykonanie

Zrobić zaczyn z 1/3 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 2 łyżek cukru, oraz ok. 3-4 łyżek mąki. 
Zostawić do podrośnięcia (konsystencja gęstej śmietany), widelcem ubić żółtka z pozostałą ilością cukru, do pozostałej mąki dodać: ubite żółtka, resztkę pozostałego mleka, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ok. 20 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia, a następnie dodać roztopione masło (letnie) i wyrobić do połączenia masła z  ciastem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować białkiem, zostawić do wyrośnięcia, następnie dajemy kruszonkę, upiec. 
Kruszonka. Produkty muszą mieć jednakową temperaturę a mąka powinna być przesiana. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Polecamy

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?