
Małdrzyki krakowskie Pauliny Nosek
Składniki
50 dag półtłustego twarogu
otarta skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
jajko
żółtko
szczypta soli
łyżka miękkiego masła
3 czubate łyżki mąki
masło klarowane do smażenia
ulubione owoce
słodka, gęsta śmietana
Wykonanie
Do miski przełożyć twaróg, dodać masło, jajko i żółtko, odrobinkę soli, cukier z wanilią oraz mąkę. Zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać trzy łyżki masła klarowanego. Łyżką zamoczoną w oleju nabierać ciasto, układać na patelni placuszki i delikatnie spłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu.
Odsączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z ulubionymi, sezonowymi owocami i śmietaną. Posypać cukrem.

Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Składniki
5 kg ziemniaków
1 kg kiełbasy
70 dag boczku
1/2 kg cebuli
1/4 kg marchwi
1 pęczek naci pietruszki
1/2 średniej wielkości buraka
Wykonanie
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry. Cebulę i marchew pokroić w plastry. Buraka pokroić na bardzo cienkie półplastry. Natkę pietruszki drobno posiekać. Boczek i kiełbasę pokroić w plastry lub kostkę. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka.
Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny.
Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz.
Podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką, kefirem lub ogórkiem kiszonym.

Góralska kwaśnica według rodzinnego przepisu Agnieszki Delkowskiej z Kościeliska
Składniki
około 5 litrów wody
1 kg wędzonych mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
5 ząbków czosnku
4 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
szklanka soku z kiszonej kapusty
osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości.
W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem.
Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem.
Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.

Małopolskie fizioły Pauliny Nosek
Składniki
20 dag fasoli jaś
100 ml miodu pitnego
20 dag wędzonego boczku
2 białe cebule
2 łyżki masła klarowanego
łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
300 ml rosołu
10 dag suszonych śliwek
żeberko wędzone
Wykonanie
Fasolę opłukać zimną wodą, następnie wsypać do garnka i zalać wodą. Pozostawić na dwanaście godzin. Następnego dnia do garnka z fasolą dodać rosół, żeberko oraz miód pitny i gotować do miękkości.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Śliwki pokroić na cztery części i wrzucić na patelnię. Doprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Całość przełożyć do fasoli.
Gotować jeszcze około piętnastu minut, aż wszystkie smaki się połączą, doprawić solą i pieprzem.