5 z 12
Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną...
fot. Agnieszka Delkowska

Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną

Składniki:
kilka okrągłych biszkoptów
szklanka bitej śmietany
szklanka mascarpone
filiżanka mocnej kawy z cukrem (schłodzonej)
pestki z jednego owocu granatu lub inne dowolne owoce
kakao do posypania

Wykonanie:
Przygotować naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych pucharkach lub szklankach.

Bitą śmietanę wymieszać z mascarpone. Biszkopty namoczyć w kawie (nie rozmoczyć) i ułożyć na dnie pucharków. Na biszkopty wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone i pestki granatu lub inne owoce.

Czynność powtarzać aż do wypełnienia naczynia. Posypać kakao, schłodzić w lodówce (2 godziny) i podawać.

6 z 12
Gruszki z serem pleśniowym i orzechami...
fot. Agnieszka Delkowska

Gruszki z serem pleśniowym i orzechami

Składniki:
kilka twardych gruszek (po sztuce na osobę)
ser z niebieską pleśnią
kilka orzechów
miód wielokwiatowy

Wykonanie:
Gruszki przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Na każdej gruszce ułożyć kilka kawałków sera pleśniowego i kilka orzechów. Polać miodem i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Podawać z żurawiną.

7 z 12
Przepis na muffiny z żurawiną, mandarynką i cynamonem....
fot. Iwona Borowiec-Ziemnicka

Przepis na muffiny z żurawiną, mandarynką i cynamonem.

Składniki:
250 g mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g cukru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
2 mandarynki
125 ml tłustego mleka
75 ml oleju
jajko
175 g suszonej żurawiny
do posypania: cukier trzcinowy

Wykonanie:
Suche składniki wymieszać. Mandarynki sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę dodać do suchych składników. Do soku dolać mleko, tak aby razem było 200 ml. Dodać olej, jajko i lekko ubić. Płyn dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać do foremek, posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Udekorować według uznania.

8 z 12
Przepis na ciasto śnieżny puch....
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Przepis na ciasto śnieżny puch.

Składniki:
20 dag herbatników kakaowych
ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
2 śnieżki w proszku
szklanka mleka
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
pół litra wrzątku

Posypka
100 dkg wiórków kokosowych
2 łyżki masła
łyżka cukru

Wykonanie:
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.

Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Zobacz również

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć