
Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną
Składniki:
kilka okrągłych biszkoptów
szklanka bitej śmietany
szklanka mascarpone
filiżanka mocnej kawy z cukrem (schłodzonej)
pestki z jednego owocu granatu lub inne dowolne owoce
kakao do posypania
Wykonanie:
Przygotować naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych pucharkach lub szklankach.
Bitą śmietanę wymieszać z mascarpone. Biszkopty namoczyć w kawie (nie rozmoczyć) i ułożyć na dnie pucharków. Na biszkopty wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone i pestki granatu lub inne owoce.
Czynność powtarzać aż do wypełnienia naczynia. Posypać kakao, schłodzić w lodówce (2 godziny) i podawać.

Gruszki z serem pleśniowym i orzechami
Składniki:
kilka twardych gruszek (po sztuce na osobę)
ser z niebieską pleśnią
kilka orzechów
miód wielokwiatowy
Wykonanie:
Gruszki przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Na każdej gruszce ułożyć kilka kawałków sera pleśniowego i kilka orzechów. Polać miodem i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Podawać z żurawiną.

Przepis na muffiny z żurawiną, mandarynką i cynamonem.
Składniki:
250 g mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g cukru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
2 mandarynki
125 ml tłustego mleka
75 ml oleju
jajko
175 g suszonej żurawiny
do posypania: cukier trzcinowy
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać. Mandarynki sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę dodać do suchych składników. Do soku dolać mleko, tak aby razem było 200 ml. Dodać olej, jajko i lekko ubić. Płyn dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać do foremek, posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Udekorować według uznania.

Przepis na ciasto śnieżny puch.
Składniki:
20 dag herbatników kakaowych
ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
2 śnieżki w proszku
szklanka mleka
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
pół litra wrzątku
Posypka
100 dkg wiórków kokosowych
2 łyżki masła
łyżka cukru
Wykonanie:
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.