MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT: Witamina C stymuluje produkcję komórek odpornościowych...
fot. vanatchanan/123RF

Odporność organizmu jesienią i zimą. 12 faktów i mitów jak ją zbudować. Sprawdź, co robić, by wzmocnić swój układ immunologiczny

Duże dawki witaminy C chronią przed infekcją

MIT: Witamina C stymuluje produkcję komórek odpornościowych i działa przeciwzapalnie. Zawarta jest w naturalnych produktach, które powinny gościć w codziennym menu przez cały rok – nie tylko w sezonie chorobowym. Jej źródłem są świeże warzywa i owoce m.in. papryka, porzeczki, cytrusy, truskawki, jabłka, natka pietruszki.

Zgodnie z wynikami badań spożywanie min. 200 mg witaminy C na dobę (ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej) skraca czas choroby o 2 dni, lecz nie zmniejsza częstotliwości infekcji.

Jedynie w przypadku osób o wzmożonej aktywności fizycznej zapewnianie od 200 do 1000 mg kwasu askorbinowego dziennie może zredukować ryzyko zachorowania nawet o 50 procent!

Zobacz również

Kolejne sukcesy zawodniczek łódzkiego klubu GIMSTAR

Kolejne sukcesy zawodniczek łódzkiego klubu GIMSTAR

Kto wystąpi w Grand Prix Polski w Gorzowie? Jest zmiana w stawce zawodników

Kto wystąpi w Grand Prix Polski w Gorzowie? Jest zmiana w stawce zawodników

Polecamy

Śmiertelny wypadek w Tatrach. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

Śmiertelny wypadek w Tatrach. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

Zaktualizuj telefon w ciągu 10 dni albo go wyrzuć. Zaskakująca decyzja rządu

Zaktualizuj telefon w ciągu 10 dni albo go wyrzuć. Zaskakująca decyzja rządu

"Płonie ognisko w lesie...", a tu quady, dron i kamera na podczerwień

"Płonie ognisko w lesie...", a tu quady, dron i kamera na podczerwień