8 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![MIT: Witamina C stymuluje produkcję komórek odpornościowych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/85/8d/5f8ee739c12d8_o_large.jpg)
fot. vanatchanan/123RF
Odporność organizmu jesienią i zimą. 12 faktów i mitów jak ją zbudować. Sprawdź, co robić, by wzmocnić swój układ immunologiczny
Duże dawki witaminy C chronią przed infekcją
MIT: Witamina C stymuluje produkcję komórek odpornościowych i działa przeciwzapalnie. Zawarta jest w naturalnych produktach, które powinny gościć w codziennym menu przez cały rok – nie tylko w sezonie chorobowym. Jej źródłem są świeże warzywa i owoce m.in. papryka, porzeczki, cytrusy, truskawki, jabłka, natka pietruszki.
Zgodnie z wynikami badań spożywanie min. 200 mg witaminy C na dobę (ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej) skraca czas choroby o 2 dni, lecz nie zmniejsza częstotliwości infekcji.
Jedynie w przypadku osób o wzmożonej aktywności fizycznej zapewnianie od 200 do 1000 mg kwasu askorbinowego dziennie może zredukować ryzyko zachorowania nawet o 50 procent!