
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany także o prowadzonym przez firmę Jermi Käsewerk GmbH oraz Lidl Sp. z o.o. sp. k. wycofaniu z obrotu i od konsumentów produktu pn. „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” (wszystkie terminy przydatności do spożycia), gdyż nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes w tym produkcie.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu znajdują się na stronie internetowej https://kimjestesmy.lidl.pl/folder_aktualnosci/ser-kozi-1
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez dystrybutora.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać żadnej partii wskazanego produktu. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lajkonik Snacks Sp. z o. o. wycofaniu z obrotu i od konsumentów produktów wskazanych poniżej ze względu na wykrycie tlenku etylenu w sezamie użytym do ich produkcji.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie i wprowadzanie na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Chodzi o następujące produkty:
- Paluszki z sezamem 150G - data minimalnej trwałości: 12.04.2021 oraz 26.04.2021
- Koktajlowy Mix 230G - data minimalnej trwałości: 19.04.2021, 20.04.2021, 21.04.2021, 17.05.2021
- Wypiekarnia Bajgle z ziołami prowansalskimi 70g - data minimalnej trwałości: 25.04.2021, 26.04.2021, 10.05.2021
- Wypiekarnia Paluchy Oryginalne 70g - data minimalnej trwałości: 26.03.2021, 10.04.2021
Szczegółowe informacje na temat procesu wycofywania znajdują się na stronie internetowej producenta https://lajkonik.pl/
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych partii produktów. Produkty te można zwrócić, zgodnie z instrukcjami przedstawionymi przez producenta na jego stronie internetowej.

W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła opisanego poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.
Ten produkt to Masło Extra Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną, właściwą do nadzoru nad producentem masła.
Trwa postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia.
Poinformowano podmiot o konieczności wycofania produktu. Ustalono listy dystrybucyjne i przesłano informację o niebezpiecznej żywności do właściwych miejscowo Państwowych Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej. Ponadto polecono wykonanie badań w kierunku Salmonella spp. wszystkich partii produkcyjnych dla produktu Masło 82% (w tym wszystkie produkty o zawartości min. 82% tłuszczu mlecznego o wszystkich nazwach handlowych) będących aktualnie pod nadzorem producenta.
Wyjaśnienie ze strony zakładu Lumiko Sp z o.o.
„Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje.
Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono.
Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy.”

W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła opisanego poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.
Ten produkt to Masło Extra Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.