![[sc]Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii produktu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/16/ed/5f9c076821767_o_large.jpg)
[sc]Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g[/sc]
Zagrożenie:
W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g [jednostek tworzących kolonię/gram] w jednej próbce określonego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g
Producent: Almar Sp. z o.o., ul. Hutnicza 22, 81-061 Gdynia, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 22051801 WE
Wyprodukowano dla: SCA PR Sp. z o.o., 62-080 Tarnowo Podgórne, ul. Św. Mikołaja 5, Swadzim
Należy spożyć do: 04.10.2020
Numer partii: 0909/1
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
![[sc]Wykrycie Salmonella z gr. O7 w mięsie z indyka na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/82/a8/5f9c0763395dc_o_xlarge.jpg)
[sc]Wykrycie Salmonella z gr. O7 w mięsie z indyka na kotlety[/sc]
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
![[sc]Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/96/45/5f9c0760f2b6f_o_xlarge.jpg)
[sc]Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias[/sc]
Zagrożenie:
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch
z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.
Numer partii: 012320/165
Termin przydatności do spożycia: 27.09.2020, 28.09.2020, 1.10.2020
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
![[sc]Stwierdzenie szkła, pleśni i martwych szkodników w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/cf/f6/5f9c098aec84a_o_xlarge.jpg)
[sc]Stwierdzenie szkła, pleśni i martwych szkodników w partii produktu pn. Buraczki wiórki Lewiatan, 290 g[/sc]
Zagrożenie:
W związku ze skargą konsumenta Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała do analizy próbki produktu określonego poniżej. Na podstawie oceny laboratoryjnej w produkcie stwierdzono: w 3 z 4 pobranych próbek obecność pleśni, w 2 z 4 próbek obecność zanieczyszczeń biologicznych (martwe, zasuszone szkodniki), natomiast w 1 z 4 próbek obecność czterech odłamków szkła.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Buraczki wiórki Lewiatan, 290 g
Wyprodukowano dla: Lewiatan Holding S.A. przez P.P.H.U. "Frutico", Export-Import, Szczepan Stanik, ul. Leśna 11, 98-330 Nowe Gajęcice.
Numer partii: 15.07.2021/B
Data minimalnej trwałości: 15.07.2021
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.