Już trzeci rok z rzędu jaworzanie wraz z Piekarnią i Cukiernią Martex dowiedli, że w dziedzinie pieczenia pierników nie mają sobie równych. Przygotowania do wydarzenia trwały ponad miesiąc, a w pracę zaangażowani zostali miejscowi cukiernicy. Na rekordowy piernik złożyło się ponad 120 blach puszystego ciasta przekładanego powidłami śliwkowymi. O wielkości przedsięwzięcia świadczą również ilości wykorzystanych składników, m.in.: 4 tysiące kurzych jaj, 290 kilogramów mąki pszennej i 170 kilogramów naturalnego miodu.
Co ważne, ani kawałek aromatycznego wypieku się nie zmarnował. Każdy uczestnik wydarzenia mógł poczęstować się smakołykiem. Zostały również przygotowane porcje, które powędrowały do jaworskiego Domu Seniora oraz do Domu Małych Dzieci.
Za weryfikację i certyfikację rekordu odpowiadało Biuro Rekordów, którego reprezentantka obecna była na wydarzeniu. Po dokonaniu oficjalnego pomiaru okazało się, że tegoroczny wypiek osiągną długość 51 metrów i 40 centymetrów, czyli o ponad 5 metrów więcej, niż jego poprzednik!
Certyfikaty rekordu złożone zostały przez sędzinę Biura Rekordów na ręce Stanisława Furtaka – właściciela piekarni-cukierni Martex oraz Emiliana Bery – burmistrza Jawora.
Oficjalne potwierdzenie rekordu: Najdłuższy piernik – rekord Polski