9 z 13
Grzyb o tej niezwykłej i niezbyt zachęcającej nazwie,...
fot. Holger Krisp/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0

Włosojęzyk szortski

Grzyb o tej niezwykłej i niezbyt zachęcającej nazwie, przypomina czarne kijanki, wyrastające z próchniejącego drewna. Ich trzony mogą być pokryte krótkimi, szczeciniastymi włoskami. Można je spotkać nawet zimą, bo rosną od sierpnia do stycznia. To grzyby niejadalne.
licencja

10 z 13
W zależności od podejścia ten grzyb może przerażać lub...
fot. arlenedevitt at www.inaturalist.org/photos/102127376/wikimedia.commons CC0 1.0

Soplówka jeżowata

W zależności od podejścia ten grzyb może przerażać lub zachwycać. Wyrasta na pniach drzew, a składa się głównie z wydłużonych kolców w jasnym kolorze. Może osiągać spore rozmiary, bo dorasta do ok. 30 cm. Rośnie nie tylko w lasach, ale także na drzewach owocowych, takich jak orzechy włoskie i jabłonie. Soplówka jeżowata jest grzybem jadalnym, ale nie wolno jej zrywać, bo jest pod ścisłą ochroną.
licencja

11 z 13
Pod tą odstraszającą nazwą kryje się lejkowiec dęty. Ten...
fot. Marco Vainu/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0

„Trąbka śmierci”

Pod tą odstraszającą nazwą kryje się lejkowiec dęty. Ten grzyb ma rzeczywiście trąbkowaty kształt i nietypowy, niemal czarny kolor (szczególnie starsze owocniki). Rośnie w kępach, a występuje głownie w lasach mieszanych. Można go spotkać od sierpnia nawet do listopada. Pomimo groźnej potocznej nazwy, „trąbka śmierci” jest grzybem jadalnym.
licencja

12 z 13
Tak zwane czarcie jaja to postać, jaką mają młode grzyby z...
fot. Stanislaw Szydlo/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0

„Czarcie jaja” lub jaja węża

Tak zwane czarcie jaja to postać, jaką mają młode grzyby z rodziny sromotnikowatych. Należy do nich m.in. sromotnik smrodliwy na zdjęciu), ale też oktarek australijski („palce diabła”) czy mądziak malinowy. Rzeczywiście przypominają jaja. Z zewnątrz są jasne, a we wnętrzu kryje się galaretowata otoczka i miąższ, z którego wyrośnie owocnik. Tradycyjne bywają też uważane za jaja węży, jednak z tymi zwierzętami nie mają nic wspólnego. Niektóre gatunki w tej postaci są jadalne, jednak to przysmak dla prawdziwych znawców grzybów, bo ryzyko pomylenia z trującym gatunkiem jest duże.
licencja

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?