
Szneka z glancem
Charakterystyczna nazwa wzięła się z języka niemieckiego, które określa drożdżówkę w kształcie ślimaka z lukrem. W poznańskich cukierniach można dostać je w wielu rodzajach.

Szneka z glancem
Szneka z glancem to jeden z przysmaków, który można wypróbować w Poznaniu. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne dania wielkopolskie.

Gzik wielkopolski
Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze wzrostem popularności hodowli krów rozpoczęto wytwarzanie sera. Gzik wielkopolski w smaku jest wyrazisty. Może pachnieć szczypiorkiem, w zależności od tego, czym było karmione bydło. Gzik to nazwa na konkretne danie. W tym przypadku twaróg wymieszany jest ze śmietaną (lub jogurtem), który podawany jest z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami. Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

Marynata z korbola
Korbol w gwarze wielkopolskiej oznacza dynię. Przetwór jest wykonany z warzywa odmiany zwyczajnej lub olbrzymiej pokrojonego w kostkę. Podaje się ją jako dodatek do pieczeni lub składnik sałatek. Marynata została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.