5 z 8
Fasolka szparagowa zamknięta w słoiku w zalewie octowej....
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Szabel w zalewie

Fasolka szparagowa zamknięta w słoiku w zalewie octowej. Nazwa pochodzi z gwary wielkopolskiej, w której szabel oznacza fasolkę. Przetwory z fasolki szparagowej zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

6 z 8
Zapiekanka ziemniaczana przygotowywana w wersji postnej lub...
fot. Karolina Misztal

Pyrczok

Zapiekanka ziemniaczana przygotowywana w wersji postnej lub mięsnej. W pożywniejszej wersji używa się skwarek, boczku lub kiełbasy. Nazwa wzięła się od wielkopolskiego słowa pyry. Danie wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2019 roku.

7 z 7


Leberka wielkopolska
Mięsne smarowidło wytwarzane z gotowanej i wędzonej wątroby wieprzowej. Leberka jest intensywnie przyprawiona majerankiem, czarnym pieprzem i świeżą cebulą. Leberka tradycyjnie jest wędzona z trocin olchy. Nazwa leberka pochodzi od niemieckiego słowa leber oznaczającego wątrobę. Wątrobianka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2008 roku.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek