
Szabel w zalewie
Fasolka szparagowa zamknięta w słoiku w zalewie octowej. Nazwa pochodzi z gwary wielkopolskiej, w której szabel oznacza fasolkę. Przetwory z fasolki szparagowej zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

Pyrczok
Zapiekanka ziemniaczana przygotowywana w wersji postnej lub mięsnej. W pożywniejszej wersji używa się skwarek, boczku lub kiełbasy. Nazwa wzięła się od wielkopolskiego słowa pyry. Danie wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2019 roku.
Leberka wielkopolska
Mięsne smarowidło wytwarzane z gotowanej i wędzonej wątroby wieprzowej. Leberka jest intensywnie przyprawiona majerankiem, czarnym pieprzem i świeżą cebulą. Leberka tradycyjnie jest wędzona z trocin olchy. Nazwa leberka pochodzi od niemieckiego słowa leber oznaczającego wątrobę. Wątrobianka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2008 roku.