Piotr Ceranowicz to uczestnik 3. edycji programu Top Chef. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”. Poleca pełnoziarniste wstążki z tuńczykiem.
Składniki
- 400 g makaronu wstążki pełnoziarnistego
- 800 g dojrzałych pomidorów
- 100 g cebuli 3 ząbki czosnku
- 250 g tuńczyka w sosie własnym
- 200 ml śmietany
- 10 g natki pietruszki
- 10 g koperku
- 10 g bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z pokrojonymi w paski pomidorami. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i zalać wszystko śmietaną. Kiedy sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, dodać do niego tuńczyka i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Źródło: Dzień Dobry TVN