1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Przepisy na placki z jabłkami naszych Czytelników.
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Przepisy na placki z jabłkami naszych Czytelników.

2 z 12
Szarlotka babcina na półkruchym cieście...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Szarlotka babcina na półkruchym cieście

Składniki
400 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
150 g masła

Składniki na nadzienie
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie
Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.
Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

3 z 12
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Koła Gospodyń...
fot. Fot. archiwum

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
ok. 1,5 litra mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
łyżeczka soli
2 jajka
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę
1/3 kostki masła
10 dag mąki
10 dag cukru pudru

Wykonanie
Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa

4 z 12
Placek z jabłkami jak dawniej...
fot. Fot. Marta Góra

Placek z jabłkami jak dawniej

Składniki na ciasto
50 dag mąki
20 dag masła
5-6 żółtek
6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo
jabłka
cukier
cynamon

Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Przepis Marty Góry

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Rowerowa familiada w Dolinie Będkowskiej. Rekreacja na dwóch kołach

Rowerowa familiada w Dolinie Będkowskiej. Rekreacja na dwóch kołach

Krakowianie uwielbiają tę imprezę. Dziś znów będą tłumy!

Krakowianie uwielbiają tę imprezę. Dziś znów będą tłumy!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Zobacz również

Rowerowa familiada w Dolinie Będkowskiej. Rekreacja na dwóch kołach

Rowerowa familiada w Dolinie Będkowskiej. Rekreacja na dwóch kołach

Tłumy na wiecu poparcia dla Karola Nawrockiego z udziałem jego syna w Nowym Sączu

Tłumy na wiecu poparcia dla Karola Nawrockiego z udziałem jego syna w Nowym Sączu