- Poziom konsumpcji wódki ustabilizował się na poziomie 250 mln litrów. Traktuję to jako stałą. Polska byłą, jest i będzie krajem tradycyjnym wódki. Natomiast zmienia się co do kategorii- tłumaczy w rozmowie z AIP Andrzej Szumowski, Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka. - Polacy coraz częściej sięgają po wódki kategorii premium, czy super premium. Doceniają jakość, doceniają tradycję, doceniają kraj pochodzenia, doceniają oznaczenie geograficzne polska Wódka- dodaje.
Przeczytaj także:
- Masz mieszkanie? Nie musisz płacić w tym roku za użytkowanie wieczyste.
- Odrzucenie przez Izbę Gmin umowy brexitowej zwiększa niepewność i ryzyko biznesowe w handlu państw UE z Wielką Brytanią.
- Noworoczne wyprzedaże bardzo rzadko oznaczają prawdziwe okazje dla klientów. W tym czasie w niektórych sklepach zdrożało 40 proc. artykułów
- Nowe zasady korzystania z ulgi mieszkaniowej. Do 5 lat wydłużono okres na wykorzystanie środków ze sprzedaży nieruchomości
Definicja Polskiej Wódki jest odpowiedzią na sformułowaną przez Parlament Europejski definicję wódki, według której może być ona produkowana z każdego surowca pochodzenia rolniczego, czyli również np. z marchwi czy z cebuli. Niestety nie ma to nic wspólnego z polskim, a szerzej słowiańskim, pierwowzorem.
Polska Wódka to przede wszystkim odwołanie do ponad 500-letniej tradycji wytwarzania tego alkoholu na ziemiach polskich oraz do kunsztu polskich gorzelników. Gorzelnie rolnicze są bowiem bardzo ważnym elementem w produkcji Polskiej Wódki. Niestety z roku na rok ich liczba spada. Związek Gorzelni Polskich szacuje, że obecnie w Polsce jest ok. 50 działających gorzelni.
Polska Wódka jest jedyną rozpoznawalną polską marką globalną. Na tę pozycję pracowały pokolenia rolników, gorzelników i producentów. Dzięki nim, narodowy trunek został doceniony poprzez wpisanie na listę chronionych oznaczeń geograficznych.
- Pracodawcy dają podwyżki i awanse. Nie mają wyjścia
- Twardy Brexit spowoduje wzrost stawek celnych, utrudnienia dla firm transportowych oraz ograniczenia w dostępie do brytyjskiego rynku pracy
- Ubezpieczyciele coraz częściej dają klientom możliwość włączenia do zakresu polisy turystycznej szkód spowodowanych „pod wpływem”
- 60 Sekund Biznesu: Teresa Czerwińska: Budowa dobrobytu jest wspólną sprawą państwa, pracodawcy i pracownika
Aby dodatkowo chronić tradycyjną recepturę i sposób produkcji tego alkoholu, 13 stycznia 2013 r. weszła w życie aktualna definicja „Polska Wódka/Polish Vodka”, zgodnie z którą musi być ona wyprodukowana z tradycyjnych i pochodzących z Polski zbóż: żyta, jęczmienia, owsa, pszenicy, pszenżyta albo ziemniaków. Ponadto cały proces wytwarzania musi odbywać się w Polsce.
Jednocześnie z badań Stowarzyszenia Polska Wódka wynika, że Polacy nie mają jeszcze wystarczającej świadomości, że nie każda wódka z Polski jest Polską Wódką. Nie wiedzą również, które surowce mogą być używane do jej wytwarzania.