https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Polski drób na stołach w RPA. Jesteśmy europejskim liderem

opr. s
pixabay.com
Eksportujemy tak duże ilości mięsa drobiowego do Republiki Południowej Afryki, że Polska stała się największym europejskim dostawcą.

- Po pierwszym półroczu tego roku nasz kraj jest największym europejskim eksporterem na rynek RPA zarówno pod względem wartości, jak i masy wywożonego drobiu. Wyprzedzamy Irlandczyków, Duńczyków oraz Hiszpanów. I tak naprawdę na tej czwórce kończy się europejski handel z Republiką Południowej Afryki - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Dyrektor dodaje, że Polska ma około 40 procentowy udział w eksporcie z UE do RPA. Irlandia to około 25 procentowy udział, Dania 22 procentowy, a Hiszpania 12 procentowy.

Sprawdź też: Piotr Lisiecki - Lepsze czasy dla drobiarzy już były. O chowie klatkowym i nie tylko [wideo]

Przypomnijmy, że dla eksportu drobiu z Unii do RPA, był rok 2016. Do Republiki Południowej Afryki trafiło wtedy 272,4 tys. ton drobiu o wartości o wartości niemal 219 milionów euro.

- Eksport do Republiki Południowej Afryki wydaje się być interesującym kierunkiem, który może pomóc „zdąć” nadwyżki drobiu z europejskiego rynku – uważa Katarzyna Gawrońska z KIPDiP. Dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz informuje, że miesięczne wysyłki z Europy do Republiki Południowej Afryki oscylują wokół 10 – 11 tys. ton, w tym między trzy, a pięć tysięcy ton pochodzi z Polski.

Źródło: KIPDiP

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska