Pomidory. 5 dań z pomidorami w roli głównej [PRZEPISY]
Penne w pomidorowym sosie
Nie tylko tagliatele, ale właściwie każdy rodzaj makaronu stworzy harmonijne połączenie z pomidorami. Szybki i prosty pomysł na obiad to penne w sosie pomidorowym. Do makaronu dodajemy cukinię, marchewkę i pomidory z puszki (w sezonie sprawdzą się świeże warzywa). - Do sosu, aby wzmocnić jego smak, możemy dodać kilka kawałków anchois, kaparów lub garść parmezanu - poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Składniki
300 g makaronu penne
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
1 cebula
1 cukinia
1 marchewka
750 g świeżych pomidorów
łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
Wykonanie
1. Makaron ugotuj na sposób al dente, według zaleceń producenta.
2. Cebulę pokrój w półplastry, marchew obierz, cukinię i marchew pokrój w cienkie plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa, dodaj do nich obrane i pokrojone pomidory oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr.
3. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos dopraw do smaku suszonym oregano i garścią posiekanej bazylii.