5 z 7
Penne w pomidorowym sosie...
fot. materiały prasowe

Penne w pomidorowym sosie
Nie tylko tagliatele, ale właściwie każdy rodzaj makaronu stworzy harmonijne połączenie z pomidorami. Szybki i prosty pomysł na obiad to penne w sosie pomidorowym. Do makaronu dodajemy cukinię, marchewkę i pomidory z puszki (w sezonie sprawdzą się świeże warzywa). - Do sosu, aby wzmocnić jego smak, możemy dodać kilka kawałków anchois, kaparów lub garść parmezanu - poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Składniki
300 g makaronu penne
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr 
1 cebula
1 cukinia
1 marchewka
750 g świeżych pomidorów
łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii

Wykonanie
1. Makaron ugotuj na sposób al dente, według zaleceń producenta.
2. Cebulę pokrój w półplastry, marchew obierz, cukinię i marchew pokrój w cienkie plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa, dodaj do nich obrane i pokrojone pomidory oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr.
3. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos dopraw do smaku suszonym oregano i garścią posiekanej bazylii.

6 z 7
Faszerowane pomidory z mięsem i ryżem...
fot. materiały prasowe

Faszerowane pomidory z mięsem i ryżem
Pomidory jako podstawa dania? Ten przepis udowadnia, że nie tylko faszerowana papryka może być smaczna.

Składniki

200 g mięsa mielonego wieprzowego
8 pomidorów
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr 
200 g pomidorów z puszki
1 cebula
szklanka ugotowanego ryżu
1 mozzarella
2 łyżki oleju

Wykonanie
1. Mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Ugotuj ryż.
2. Do mięsa dodaj posiekane pomidory razem z sokiem oraz produkt Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.
3. Farsz wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz dodatkowo doprawić go świeżymi ziołami, np. bazylią.
4. Ze świeżych pomidorów odetnij kapelusze z ogonkiem i łyżeczką pozbądź się pestek. Możesz posiekać pomidorowe pestki i dodać je do mięsnego farszu.
5. Do pustych pomidorów nakładaj farsz. Na wierzchu połóż plasterek sera mozzarella.
6. Przykryj pomidory kapeluszami i zapiekaj w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Zaklęte rewiry Makino. Takiego Krakowa już nie ma, ale tu będą o nim pamiętać

Zaklęte rewiry Makino. Takiego Krakowa już nie ma, ale tu będą o nim pamiętać

Polecamy

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju