
Sezon na pomidory trwa! Zobaczcie, co mozna z nich pysznego przygotować.

Kremowa zupa pomidorowa
Zupę pomidorową zna każdy. To jedna z najprostszych do przygotowania potraw. Można do jej przyrządzenia wykorzystać świeże pomidory, ale też te z puszki lub w postaci suszonej. Aby zyskała kremową konsystencję, możemy dodać śmietanę. Smak wzbogaci ząbek czosnku. Zupę warto udekorować gałązką świeżego tymianku.
Składniki
1 cebula
gałązki świeżego tymianku
70 g pasty pomidorowej
750 g świeżych pomidorów
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
125 ml śmietany 12%
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wykonanie
1. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i obrane ze skórki świeże pomidory.
2. Spaghetti Bolognese Knorr wymieszaj z 350 ml wody i połącz w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.
3. Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym
Pomidory znakomicie pasują do mięs – jako składnik farszu czy baza sosów, na przykład tych do klopsów. To danie, które uwielbiają zwłaszcza najmłodsi. Co ważne, przygotowywane są na parze.
Składniki
500 g dowolnego mięsa mielonego
2 jajka
klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie Smaczne! Knorr
750 g świeżych pomidorów
Wykonanie
1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.
2. Połowę Klopsików w sosie pomidorowym Knorr oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.
3. Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu garnka z gotującą się wodą, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.
4. Na patelnię wrzuć obrane i pokrojone pomidory i dodaj pozostałą część produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.

Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim
Pomidory do Polski przywędrowały za sprawą królowej Bony, która pochodziła z Włoch. Może dlatego tak dobrze smakują nam w daniach przygotowanych w oparciu o śródziemnomorskie receptury? Makaron tagliatelle zachwyci nas w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i serem feta. Dodatek papryczki chili nada potrawie wyrazistego charakteru.
Składniki
250 g makaronu tagliatelle
100 g pomidorków koktajlowych
50 g czarnych oliwek
pęczek świeżego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 sztuki czosnku
1 papryka chilli
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
1 puszka pomidorów pelati
60 g sera feta
Wykonanie
1. Ugotuj tagliatelle w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, posiekaj tymianek, chili i czosnek.
2. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i czosnek. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj pomidorki koktajlowe, pomidory z puszki, czarne oliwki, tymianek i produkt do spaghetti bolognese Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj. Dodaj gorący makaron z wody. Wszystko raz jeszcze pomieszaj.
3. Gotowy makaron nałóż na talerze, pokrusz z wierzchu serem feta.