Jeżeli szukacie nietypowym przepisów na pyszne dania, piróg biłgorajski jest dla Was! Zwany jest także pirogiem gryczanym lub krupniakiem. Pieróg Biłgorajski wyglądem przypomina pasztet. W 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Pieróg biłgorajski wypieka się bez skórki – zwany jest wtedy „łysym” oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny zupełnie specyficzny smak. Wspaniale smakuje podawany z mlekiem.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
- 200 g kaszy gryczanej (np. Halina)
- 600 g ziemniaków
- 300 g twarogu
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mięty
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozgnieść z cukrem i śmietaną. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać sól i śmietanę z drożdżami i wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
Ziemniaki i kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc w misce razem z twarogiem. Dodać jajka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia, nałożyć farsz i przykryć drugą połówką ciasta. Piec przez 1,5h w 180 st. C.
