Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy przepis na szpinakowy makaron tagliatelle z łososiem. Przepisem podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 duża garść szpinaku
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
- 300g fileta z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100ml śmietanki 30%
- 4 łyżki pestek granata
- pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.

Wideo