
Wołowina po burgundzku Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na dwie porcje
500 g wołowiny - karkówki
100 g boczku wędzonego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 marchewki
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 szalotki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu wołowego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
3 gałązki natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni, przełożyć go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodać drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażyć z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina się zrumieni przełożyć ją z garnka do miski.
Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypać mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego, dodać mięso, boczek, posiekane zioła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać przez ok. 1-1,5 godz do miękkości mięsa.
Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażyć szalotki (jeżeli są małe podsmażyć w całości natomiast większe przekroić na połówki). Dodać pieczarki - najlepiej kupić jak najmniejsze, aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to pokroić je na większe kawałki i podsmażyć aż się zarumienią.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodać pieczarki z szalotkami, wymieszać i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

Schab po bałkańsku Agnieszki Sznajder
Składniki dla 6 osób
1 kg schabu bez kości
pęczek cebuli dymki, biała i zielona część
2 cebule
3 ząbki czosnku
czerwona papryka
3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów
40 dag pieczarek
3 ogórki kiszone
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
1/2 szklanki pomidorowej passaty
bulion
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną.

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa Sylwii Ładygi
Składniki
50 dag mięsa wołowego na gulasz
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżki smalcu
pomidory w puszce
ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!