
Ostry gulasz z kurczaka Janiny Czai
Składniki
duża podwójna pierś z kurczaka
duży por
1/2 szklanki ugotowanego groszku zielonego
1/2 l śmietany 18 proc.
2 płaskie łyżki mieszanki curry
łyżka posiekanych listków kolendry
oliwa do smażenia
Wykonanie
Pierś umyć, pokroić w kostkę. Oczyszczonego i opłukanego pora pokroić w cienkie paseczki i szybko przysmażyć na oliwie. Gdy por się lekko zeszkli, dodać kurczaka i wymieszać. Obsmażyć na złocisty kolor. Następnie wlać na mięso śmietanę, wsypać curry, dodać groszek i delikatnie mieszając podgrzać potrawę jeszcze około 2-3 minut.
Przed podaniem każdą porcję posypać dość grubo posiekaną kolendrą.

Czorsztyński gulasz z kopytkami
Składniki na gulasz
1,20 kg baraniny lub łopatki wieprzowej
smalec lub olej do smażenia
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 kg białej kapusty (główka)
0,30 kg kiszonej kapusty
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
pieprz i sól do smaku
Składniki na kopytka
1 kg ziemniaków
0,25 kg mąki
2 jajka
Wykonanie
Gulasz: Mięso dobrze opłukać pod bieżącą wodą, wyjąć wszelkie kości i ich pozostałości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone kawałki mięsa zalać wodą i dusić do miękkości.
Kapustę białą pokroić w kostkę i ugotować. W osobnym naczyniu ugotować kapustę kiszoną.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać kapusty oraz cebulę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć cały czas mieszając, aż mąka nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do potrawy.
Czosnek drobno pokroić i dodać do gulaszu razem z przyprawami.
Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić i przepuścić przez praskę. Dodać do nich mąkę i jajka, wyrobić ciasto.
Z ciasta formułować niewielkie wałeczki i pociąć na kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gdy wypłyną na wierzch, gotować przez ok. 2-3 minuty.

Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką Violetty Grzelki
Składniki
ok. 60 dag wołowiny pieczeniowej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone i 2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry lub pietruszki
Przyprawy zmielone: łyżeczka kolendry, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku
Wykonanie
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz. Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki.
Po kilku minutach, jak papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe. Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby, dolać trochę wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę i pomidory. Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości.
Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi
Składniki
20 dag filetu z dorsza
15 dag ziemniaków
2 dojrzałe pomidory
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
5 ząbków czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie
Papryki pokroić w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, a następnie papryki - wszystko przesmażyć.
Wrzucić pomidory i ziemniaki, zasypać słodką papryką, zalać taką ilością wody, by pokryła całość - na wolnym ogniu dusić ok. 15 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, posolić, popieprzyć i na wolnym ogniu dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące!