1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne gulasze.
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne gulasze.

2 z 12
Klasyczny gulasz wieprzowy Justyny Kalemby...
fot. pixabay.com

Klasyczny gulasz wieprzowy Justyny Kalemby

Składniki
1 kg szynki
1 średnia cebula
2-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
papryka w proszku
2-3 łyżki śmietany
mąka
1 łyżka smalcu
sól, pieprz

Wykonanie

Mięso z szynki pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie pokroić cebulę. Gdy mięso będzie porządnie podpieczone, dodać cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i trochę papryki w proszku. Zalać wodą i dusić do miękkości około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, w szklance wymieszać 1-2 łyżeczki mąki i zagęścić gulasz energicznie mieszając. Na sam koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3 z 12
Delikatny gulasz z karczku wieprzowego Roberta Muzyczki...
fot. archiwum

Delikatny gulasz z karczku wieprzowego Roberta Muzyczki

Składniki
500 g karczku wieprzowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
500 ml wody
2 ząbki czosnku
300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
2-3 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywając smażenia.
Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majeranek, rozdrobniony czosnek i serki topione. Zagotować i w razie potrzeby skorygować gęstość sosu przegotowaną wodą. Gotowy gulasz udekorować listkami natki pietruszki.

4 z 12
Pikantny gulasz wołowy Roberta Muzyczki...
fot. archiwum

Pikantny gulasz wołowy Roberta Muzyczki

1/2 kg wołowiny gulaszowej
2 cebule
2 łyżki mąki
olej
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
1 gałązka rozmarynu świeży
ostry sos (np. piri-piri Tarsmak)
sól do smaku

Wykonanie

Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać ostry sos oraz sól do smaku. Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Zobacz również

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci