
Szukacie pomysłu na tani i szybki obiad? Kliknijcie w galerię i zobaczcie propozycje naszych Czytelników.

Proste łazanki z kapustą i pieczarkami
Składniki
większa główka białej kapusty
2 cebule
6-8 pieczarek
300 g makaronu świderki
sól, pieprz, kminek mielony
łyżka masła
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i będzie szklista. Z kapusty zdjąć pierwsze liście, resztę poszatkować. Dodawać partiami do garnka, dusić pod przykryciem, często mieszając (można dodać pół szklanki wody, żeby kapusta nie przywierała).
W międzyczasie rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miękkiej kapusty dodać makaron i pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Przepis Katarzyny Skuty

Kluski leniwe z serem i ziemniakami
Składniki
5-6 dużych ziemniaków
1/2 kg białego kwaśnego sera
jajko
mąka
Wykonanie
Ugotowane i przestudzone ziemniaki zemleć w maszynce razem z serem. Przełożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę. Wyrabiać krótko (będą wtedy bardziej miękkie). Uformować z ciasta wałki i kroić ukośnie nożem.
Gotować w osolonej wodzie. Podawać z masłem i bułką tartą, posypane cukrem.
Przepis Justyny Kalemby

Szybka zapiekanka warzywna z kurczakiem dla zapracowanych
Składniki
2 szklanki ugotowanego makaronu np. świderki
2 opakowania warzyw na patelnię
50 dag sera żółtego
podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz do smaku
tymianek, majeranek, czosnek do smaku
4 łyżki gotowego sosu meksykańskiego
Wykonanie
Warzywa wrzucić na patelnię i smażyć ok. 10 minut, aż zmiękną. Gdy nam się usmażą, przełożyć całość do miski. Następnie pokroić kurczaka w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i smażyć ok. 10 minut.
Gotowego kurczaka przełożyć do warzyw i wszystko wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach – dodać ok. pół szklanki do warzyw i wymieszać. Dodać sos, przyprawy, makaron, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać serem żółtym i piec około 30 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia posypać jeszcze wierzch serem i zapiec do momentu rozpuszczenia się sera.
Przepis Natalii Nastałek