
Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem
Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
20 dag boczku
20 dag kiełbasy
3 jajka
pieprz, sól i natka pietruszki
Wykonanie
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodać ziemniaki i pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Jachówce

Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym
Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 cukinia
1 papryka czerwona
100 g pomidorków cherry
1 cebula
1 szklanka śmietany 30%
50 g sera żółtego
4 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Kućmok, czyli babka ziemniaczana
Składniki
1,5 ziemniaków
4 łyżki buki tartej
3 jajka
2 duże cebule
25 dag kiełbasy
15 dag wędzonego boczku
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki
Wykonanie
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę pokroić w małą kostkę , podsmażyć na rumiano na oleju, dodać drobno pokrojoną kiełbasę, szczyptę przypraw, pieprz i udusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz uduszoną kiełbaską z cebulką. Gdyby ziemniaki puściły zbyt dużo wody, należy ją odlać.
Przyprawić sporą ilością pieprzu i majeranku. Formę do pieczenia dowolnego kształtu wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną. Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Różowe kopytka z dodatkiem buraka okraszone boczkiem
Składniki
600 g ziemniaków
1 średni burak ćwikłowy
1 i 1/3 szklanki mąki
1 jajko
200 g boczku surowego
sól
Wykonanie
Buraka ugotować do miękkości we wodzie. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki oraz startego buraka przełożyć na stolnicę. Dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, które następnie pokroić na ukos. Kopytka wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na rumiano. Boczkiem okrasić kopytka na talerzu.
Przepis Katarzyny Jaworek