9 z 14
Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i...
fot. Fot.123RF

Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem

Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
20 dag boczku
20 dag kiełbasy
3 jajka
pieprz, sól i natka pietruszki

Wykonanie
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodać ziemniaki i pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Jachówce

10 z 14
Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym

Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 cukinia
1 papryka czerwona
100 g pomidorków cherry
1 cebula
1 szklanka śmietany 30%
50 g sera żółtego
4 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz

Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek

11 z 14
Kućmok, czyli babka ziemniaczana...
fot. Fot. archiwum

Kućmok, czyli babka ziemniaczana

Składniki
1,5 ziemniaków
4 łyżki buki tartej
3 jajka
2 duże cebule
25 dag kiełbasy
15 dag wędzonego boczku
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki

Wykonanie
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę pokroić w małą kostkę , podsmażyć na rumiano na oleju, dodać drobno pokrojoną kiełbasę, szczyptę przypraw, pieprz i udusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz uduszoną kiełbaską z cebulką. Gdyby ziemniaki puściły zbyt dużo wody, należy ją odlać.
Przyprawić sporą ilością pieprzu i majeranku. Formę do pieczenia dowolnego kształtu wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną. Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

12 z 14
Różowe kopytka z dodatkiem buraka okraszone boczkiem...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Różowe kopytka z dodatkiem buraka okraszone boczkiem

Składniki
600 g ziemniaków
1 średni burak ćwikłowy
1 i 1/3 szklanki mąki
1 jajko
200 g boczku surowego
sól

Wykonanie
Buraka ugotować do miękkości we wodzie. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki oraz startego buraka przełożyć na stolnicę. Dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, które następnie pokroić na ukos. Kopytka wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na rumiano. Boczkiem okrasić kopytka na talerzu.
Przepis Katarzyny Jaworek

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Zobacz również

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Queerowy bal po Marszu Równości w Starym Teatrze w Krakowie

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami