13 z 14
Knedle serowe z Nowego Wiśnicza...
fot. Fot. archiwum

Knedle serowe z Nowego Wiśnicza

Składniki
75 dag twarogu
15 dag mąki
15 dag kaszy manny
2 jajka
30 dag powideł śliwkowych
5 dag masła
5 dag bułki tartej
5 dag cukru

Wykonanie
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego mąkę, kaszę i jajka, zagnieść ciasto. Ukształtować z niego wałek, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Każdy rozgnieść płasko na placuszek, położyć na środek powidło i dokładnie zakleić. Maczając dłonie w mące utoczyć kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut do wypłynięcia knedli. Podawać polane stopionym masłem oraz posypane zrumienioną bułką i cukrem.
Przepis Beaty Majcher

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Zaklęte rewiry Makino. Takiego Krakowa już nie ma, ale tu będą o nim pamiętać

Zaklęte rewiry Makino. Takiego Krakowa już nie ma, ale tu będą o nim pamiętać

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia

Polecamy

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna

Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia